Актуални новини

Събития за дата
НОВИНИ ЗА ОБЩИНИТЕ
27 ЯНУАРИ 2020

Profit.bg
Грипна ваканция в шест области и няколко общини

От днес до 4 февруари столичните училища са в грипна ваканция.
Учениците ще влязат в класните стаи на 6 февруари, четвъртък - след междусрочната ваканция, която е на 5 февруари, сряда.
Детските градини и ясли в столицата продължават да приемат деца, но при засилен контрол върху здравословното им състояние.
В грипна ваканция са и учениците в областите Кърджали, Хасково, Бургас и Благоевград, където от днес е обявена грипна епидемия.
В област Бургас и общините Севлиево, Трявна и Дряново децата също не са на училище.

Dnes.dir.bg
Чистят деретата във Варна

Мащабна акция за почистване на охранителните канали и деретата тече във Варна. Тя обхваща близо 60 обекта на територията на общината. В тях се почиства и премахва паразитната растителност, ще бъдат извозени и струпаните битови и биоразградими отпадъци, предаде БНТ.
Деретата и каналите се чистят два пъти в годината, като за тази дейност общината е заделила половин милион лева.
"Община Варна е изградена върху хълмове, които имат много обособени дерета, затова ние внимателно наблюдаваме тяхното състояние", каза Георги Иванов от община Варна.
През 2014 година само за няколко минути квартал "Аспарухово" потъна под вода. Стихията отне 13 човешки живота, а причината за наводнението бе непочистените дерета. След трагедията отводнителните съоръжения станаха приоритет за местната власт.
"Много внимателно се стремим да осъществяваме проходимост на отводнителни канали, съпътстващи отводнителни шахти и най-вече на деретата, които са по-рискови", каза още Георги Иванов.
Рисковите дерета в квартал "Аспарухово" също са почистени. Въпреки горчивия урок от опустошителното наводнение хората продължават да изхвърлят боклуци в каналите.
"Имаме фрапиращи случаи на изхвърлени гуми и строителни отпадъци, които биха били предпоставка за такива събития отново", поясни общинският служител.
Въпреки че през миналата година има наложени десетки глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, общината не може да залови всички нарушители.
Георги Иванов, община Варна: Трудността е, че трябва да хванем на местопрестъплението човека или фирмата, която си позволява този лукс, за да бъде санкцията в максималния размер.
Затова общинската администрация обмисля да въведе мониторингова система за ранно известяване за нивото на водите в деретата.
Георги Иванов, община Варна: Тя ще има и видеонаблюдение. Това ще способства да обхванем по-добре руслата на деретата, тъй като съвестта на някои от гражданите не е на достатъчно високо ниво и си позволяват да изхвърлят нерегламентирано отпадъци.
Администрацията призовава всеки, който стане свидетел на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, да подаде сигнал.

Offnews
Три комисии на СОС се събират извънредно за водата на Перник
Фандъкова проверява нивата на язовирите Искър и Бели Искър

Три комисии на Столичния общински съвет заседават извънредно и съвместно днес заради водната криза в Перник.
Събират се комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, по икономика и собственост и по финанси и бюджет, на заседанието ще се обсъжда искането на министрите на икономиката, регионалното развитие и околната среда за осигуряване на допълнително водоснабдяване на Перник чрез водоснабдителната система на София.
Столичните общинари трябва да позволят ВиК системата на столицата да се използва за отвеждане на вода от язовир „Бели Искър“ през "Мало Бучино нов" до Перник.
Кметът Йорданка Фандъкова пък ще направи днес проверка в пречиствателна станция за питейни води "Бистрица". Тя ще провери и информацията в командната зала за потоците водни количества, нивата на водата в язовирите „Бели Искър“ и „Искър“, както и от всички локални резервоари в системата. 
Окончателното решение за използване на ВиК мрежата на София за вода за Перник ще вземе утре СОС на извънредно заседание.

News.bg
Жители на Карлуково излязоха на протест заради опасни отпадъци

Вчера жители на Карлуково излязоха на протест заради опасни отпадъци, изложени на открито, съобщиха от Нова телевизия. Местните искат да се извозят опасните отпадъци и вещества възможно най-бързо.
Стигна се и до напрежение между кмета на селото, жителите и фирмата, която извозва отпадъците.
Един от протестиращите заяви, че жителите се притесняват от тези пестициди, които вредят на цялото население на Карлуково. Жителите искат да бъдат премахнати тези отпадъци, защото има деца.
Протестиращите споделят, че в последните дни са забелязали, че от 70 тона, пестицидите сега са около 140.
Кметът на Луковит заяви, че се надява до края на февруари всичко да е приключило. По думите му не се носят пестициди, а амбалаж.
Жители на Карлуково излязоха на протест заради опасни отпадъци

Actualno.com
Възраждат минералните извори край Бургас

 Проектът за изграждане на водопроводна мрежа за "Минерални бани" в Бургас ще подобри преноса и доставката на минералния продукт до местата за рехабилитация и балнеолечение. Новата подземна мрежа ще захранва и общинския плувен басейн, който се намира в квартал "Ветрен". Тя дава възможност да се осъществи идеята за развитие на минералните бани и туристическия комплекс "Акве Калиде". Община Бургас е осигурила необходимото финансиране и през 2020 година започва изграждането на нов център с музейна част и реставрирана римска баня. Приключило е изпълнението на проекта за изграждане на 2865 метра нова тръбопроводна мрежа в района на квартал "Ветрен". Тръбите са изолирани предварително, за да се гарантира малка загуба на топлина. Извършена е реконструкция на два от вече съществуващите сондажи, която включва и монтаж на ново оборудване. Водопроводната мрежа е изградена по Инвестиционна Програма Минерални Води на Националния Доверителен Еко Фонд. Тя финансира проекти, които водят до подобряване и повишаване на ефективното използване на ресурсите, до оползотворяване на топлинната енергия на минералните води и индиректно намаляване на емисиите парникови газове. Общата стойност на инвестицията е 1 097 649 лева. Съфинансирането от НДЕФ е в размер на 586 225 лева, а останалите средства са от Община Бургас.

БТА
Няма риск за качеството на питейната вода за пловдивчани, заявява областният управител на Пловдив

Няма риск за качеството на питейната вода на пловдивчани, взети са превантивни мерки. Това заявява областният управител на Пловдив Дани Каназирева в съобщение до медиите.
По думите й, всички институции, включително и "ВиК", са в непрекъснат контакт помежду си и се извършват проверки след замърсяването на река Марица в района на Пазарджик и Пловдив. "Взети са всички необходими мерки, включително и превантивни. Ограничено е водовземането от двете помпени станции - "Юг" и "Север". Непрекъснато се вземат проби", добавя Каназирева.
Тя отбелязва, че остава в сила призивът към хората да преустановят улова на риба по поречието на Марица и да бъде ограничен достъпът до водата на домашни животни, докато се изясни естеството на замърсяването на реката и всички проби влязат в норма.
Каназирева е категорична, че нарушението е със сериозни последици. Досъдебното производство и компетентните органи ще установят със сигурност източника на замърсяването и ще обявят нарушителя, смята тя.
Бързите тестове са показали, че във водите на Марица в района на Стамболийски и Цалапица няма цианид. Открито е наличие на пестициди към Пазарджик, но не е ясно още какъв вид са и в какво количество, се посочва в съобщението.
Предстои да бъде изследвана и мъртвата риба в специализирана лаборатория в София, като резултатите ще бъдат готови през седмицата. От ИАРА е направен оглед на реката в целия Пловдивски регион, включително до Първомай, и друга мъртва риба не е открита, се допълва в съобщението.

Faragency.bg
Минералните бани във Ветрен се завръщат, изградиха три километра водопровод
Проектът отключва възможности за нови инвестиции в туризма и балнеолечението
 
След като държавата прехвърли на Община Бургас управлението на минералните извори на нейна територия, тя търси всякакви източници на финансиране и възможности за разумно оползотворяване на този ценен ресурс. Вече приключи изпълнението на проект за изграждане на 2865 м. нова тръбопроводна мрежа в района на кв. "Ветрен". От сондаж Б-191 са захранени 2479 м., а от сондаж 165 - близо 400 м. Топлопроводът е изпълнен с предварително изолирани тръби, гарантиращи най-малка загуба на топлина по трасето. Извършена е реконструкция на Сондаж Б-191 и Сондаж Б-165, включваща и монтаж на ново оборудване.
Водопроводната мрежа е изградена с подкрепата на Инвестиционна Програма Минерални Води (ИПМВ) на Националния Доверителен Еко Фонд (НДЕФ). Тя финансира проекти, които водят до подобряване и повишаване ефективното използване на ресурсите, до оползотворяване на топлинната енергия на минералните води с последващо директно или индиректно намаляване на емисиите парникови газове. Общата стойност на инвестицията е 1 097 649 лв. Съфинансирането от НДЕФ е в размер на 586 225 лв., а останалото са собствени средства на Община Бургас.
С реализацията на проекта "Изграждане на водопроводна мрежа за минерална вода, в. з. "Минерални бани", гр. Бургас" се подобрява услугата за пренос и доставка на продукта до съществуващи и бъдещи бази за рехабилитация и балнеолечение. Новата подземна мрежа ще захранва и общинския плувен басейн. Тя отключва възможността за реализация на следваща идея за развитие на Минералните бани и туристическия комплекс "Акве Калиде". Община Бургас вече осигури необходимото финансиране и тази година започва да изгражда там нов експозиционен и демонстрационен център с музейна част и реплика на римска баня.

Varna24.bg
Обявяват грипна ваканция във Варна още днес?

Комисията по грипа ще вземе днес решение за евентуална ваканция на учениците от Варна, предаде репортер на Varna24.bg.
Кметът на града Иван Портних е настоял решението да бъде взето днес, защото расте броят на болните и е много вероятно да пуснат децата във ваканция още от утре, 28 януари.
"Надявам се да вземат адекватни решения", обясни кметът. Решението ще стане ясно след 15,00 часа.
В доста от големите градове децата вече са в грипна ваканция. От днес, 27 януари, учениците в София, Бургас, Кърджали и Хасково няма да посещават занятия, като в столицата паузата ще е най-дълга - децата ще са на училище чак на 6 февруари. Учениците от Пловдив пък са във ваканция от утре до 4 февруари включително.

Varna24.bg
Община Варна смята да въведе система за ранно известяване за нивото на водите в деретата

Мащабна акция за почистване на охранителните канали и деретата тече във Варна. Тя обхваща близо 60 обекта на територията на общината, съобщава БНТ. В тях се почиства и премахва паразитната растителност, ще бъдат извозени и струпаните битови и биоразградими отпадъци.
Деретата и каналите се чистят два пъти в годината, като за тази дейност общината е заделила половин милион лева.
Георги Иванов от Община Варна коментира: "Община Варна е изградена върху хълмове, които имат много обособени дерета, затова ние внимателно наблюдаваме тяхното състояние".
През 2014 година само за няколко минути квартал "Аспарухово" потъна под вода. Стихията отне 13 човешки живота, а причината за наводнението бе непочистените дерета. След трагедията отводнителните съоръжения станаха приоритет за местната власт.
"Много внимателно се стремим да осъществяваме проходимост на отводнителни канали, съпътстващи отводнителни шахти и най-вече на деретата, които са по-рискови", допълни Иванов.
Рисковите дерета в квартал "Аспарухово" също са почистени. Въпреки горчивия урок от опустошителното наводнение хората продължават да изхвърлят боклуци в каналите.
"Имаме фрапиращи случаи на изхвърлени гуми и строителни отпадъци, които биха били предпоставка за такива събития отново", каза още Георги Иванов.
Въпреки че през миналата година има наложени десетки глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, общината не може да залови всички нарушители.
"Трудността е, че трябва да хванем на местопрестъплението човека или фирмата, която си позволява този лукс, за да бъде санкцията в максималния размер.
Затова общинската администрация обмисля да въведе мониторингова система за ранно известяване за нивото на водите в деретата. Тя ще има и видеонаблюдение. Това ще способства да обхванем по-добре руслата на деретата, тъй като съвестта на някои от гражданите не е на достатъчно високо ниво и си позволяват да изхвърлят нерегламентирано отпадъци.", допълни експерта.
Администрацията призовава всеки, който стане свидетел на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, да подаде сигнал.

Ardanews.info
Кметът на Ардино инж. Изет Шабан обсъди проектобюджета на общината с хората от третата възраст

„Дойдох тук, за да  чуя на място вашите проблеми и предложения по съставянето на новия общински бюджет за тази година. Вашето мнение, съвети и препоръки са много важни и ценни за нас“. С тези думи се обърна към членовете на Пенсионерския клуб в Ардино кметът на общината инж. Изет Шабан. Той и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям разговаряха с хората от третата възраст по темата за съставянето на бюджета на общината за 2020 година.
Двамата бяха посрещнати с пита и мед, за да е спорна  и успешна годината. Кметът инж. Изет Шабан запозна присъстващите с конкретните параметри и насоки на планираната бюджетна рамка. Хората от златната възраст бяха информирани за извършените и текущи дейности в областта на инфраструктурата, здравеопазването, обществения ред, благоустрояването на града, общината и др.
Инж. Изет Шабан изрази своето удовлетворение от установените взаимни контакти. Пожела на присъстващите членове на пенсионерския клуб крепко здраве и дълголетие.

Zetramedia.com
По 32 точки заседава Общински съвет-Ловеч. Питат за договора за превоз на пътници по линията София – Ловеч

Председателят на Общински съвет-Ловеч, Петър Цолов, на основание чл. 25, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свиква Четвъртото заседание на 30. 01.2020 г. /четвъртък/ от 10,00 часа в заседателната зала на Община Ловеч. Проекто-дневният ред е от 32 точки, а именно:
1. Питане на основание чл. 33, ал.1, т. 4 от ЗМСМА, чл. 103, ал. 1, чл. 104, ал. 1 и чл. 108, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Ловеч, неговите комисии и взаимодействието с общинската администрация на Община Ловеч, от г-н Минчо Казанджиев – общински съветник, относно  изпълнение на решение № 774/26.07.2018 г.
2.Питане на основание чл. 33, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА, чл. 103, ал. 1, чл. 104, ал. 1 и чл. 108, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Ловеч, неговите комисии и взаимодействието с общинската администрация на Община Ловеч, от г-н Виктор Стойчев – общински съветник, относно изпълнение на договор за превоз на пътници по линията София – Ловеч.
3. Приемане на Плана за 2020 г. по изпълнение на Програмата за младежки дейности в Община Ловеч 2014-2020 година.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
4. Приемане на Календар за спортните дейности в Община Ловеч за 2020 г. и средства за разпределение по раздел ІV-Финансиране на инициативи на спортни клубове от Правилника за функционирането на Общински проектен фонд за 2020 година.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
5. Отчет за извършените дейности по Календара на туристическите дейности на Община Ловеч за 2019 година.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
6. Приемане на Стратегия за управление на  общинската собственост  в Община Ловеч за периода 2020 – 2023 година.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
7. Приемане на Програма за управление и разпореждане с имоти –общинска собственост през 2020 год. в Община Ловеч.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
8. Кандидатстване с проектно предложение  на Община Ловеч по     – BGCULTURE-2.001–Първа покана за кандидатстване  с проектни предложения  за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  по Резултат 2 „Подробен достъп до изкуства и култура“ по програма РА 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
9. Приемане  на отчет за дейността на Общински съвет-Ловеч и неговите комисии за второто шестмесечие на 2019 год. и годишен отчет за постъпилите заявления за достъп до обществена информация за 2019 година.
Докл.: Петър Цолов-председател на Общински съвет-Ловеч
10. Приемане на план за работата на Общински съвет-Ловеч за първото шестмесечие на 2020 година.
Докл.: Петър Цолов-председател на Общински съвет-Ловеч
11. Годишен отчет за дейността на Общински фонд „Култура“ за 2019 година.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
12. Определяне на постоянен състав на Експертния съвет на Общински фонд „Култура“.
    Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
13. Поемането от Община Ловеч на задължение и упълномощаване на кмета на Община Ловеч да подпише запис на заповед без протест и без разноски за размера на аванса  по административен договор  за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOР1-1.020-0007-С01 от 21.08.2019 г. за изпълнението на проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Ловеч-етап 3“ финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 /ОПРР/ в полза на поемателя –Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Управляващ орган на ОПРР-Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“.
        Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
14. Откриване на процедура за провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на част от недвижим имот публична общинска собственост-ученически стол в СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Ловеч.
Докл.:Валери Христов – директор на СУ „Св. Климент Охридски“
15. Допълнение на решение № 7/12.12.2019 г.-приложение № 1, относно предоставяне под наем на имоти-полски пътища и нефункциониращи напоителни канали-общинска собственост, попадащи  в масивите за ползване на земеделски земи на съответните ползватели в землището на с. Гостиня, Община Ловеч, за стопанската 2019/2020  година.
Докл.: Петър Цолов-председател на Общински съвет-Ловеч
16. Процедура  по даване на разрешение за изработване на подробен устройствен план-план за застрояване-/ПУП-ПЗ/ за поземлен имот /ПИ/ с идентификатор 43952.523.559 по плана на новообразуваните имоти  на местност „Бабаковец“ в землището на гр. Ловеч.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
17. Процедура  по даване на разрешение за изработване на подробен устройствен план-план за регулация и застрояване-/ПУП-ПРЗ/ за поземлен имот /ПИ/ с идентификатор 43952.551.483 по плана на новообразуваните имоти  на местност „Полето-лагера“ в землището на гр. Ловеч.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
18. Даване на съгласие за разрешение за изработване  на проект за изменение на подробен устройствен план-план за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/ на у.п.и. І-248, у.п.и. ІІ-249 и у.п.и. ІХ-248 от кв.28 и у.п.и. Х-248 и у.п.и. ХІ-247 от кв. 16 по плана на с. Владиня, Община Ловеч.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
19. Даване на съгласие за изменение на проект за изменение на подробен устройствен план –план за регулация – /ПУП-ПР/ за у.п.и. Х-2386  от кв. 212 по плана на кв. “Вароша“, гр. Ловеч, във връзка с изпълнение на изискването на чл. 134, ал. 2, т. 6 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
20. Процедура по даване на разрешение за изработване на подробен устройствен план-план за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/ за поземлен имот /ПИ/ 43952.179.149 по КК на гр. Ловеч в землището на гр. Ловеч.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
21. Обявяване от публична в частна собственост на имоти общинска собственост и даване на съгласие за безвъзмездно прехвърляне на собствеността в полза на Агенция пътна инфраструктура –/АПИ/ на имоти общинска собственост, находящи се в землището на с. Радювене, Община Ловеч, за изграждане на обект на техническата инфраструктура АМ “Хемус“, участък  от км. 103 +150 до км. 122+260 на територията на Община Ловеч.
   Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
 22. Предоставяне на земеделска земя от Общински поземлен фонд по КК на с. Лисец, Община Ловеч, след установяване границите на имоти с признато право на възстановяване на наследниците на Наца Иванова Кучева в изпълнение на § 27, ал. 2, т. 1 от Преходни и заключителни разпоредби /ПРЗ/ към Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗИДЗСПЗЗ/.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
23. Допълване на списъците за индивидуално ползване на общински пасища, мери и ливади за стопанската 2019/2020 год.-приложение №1 и приложение № 2, неразделна част от решение № 947/28.02.2019 г. на Общински съвет-Ловеч.
   Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
24. Прекратяване на договор за концесия върху язовир  „Ливадето“, находящ се в землището  на с. Владиня, Община Ловеч, сключен между Община Ловеч и ЕТ „Поли-Вес-Стефка Николова-Георги Петков“, гр. Ловеч.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
25. Прекратяване на съсобственост между Община Ловеч и Андрей Иванов Спасов чрез продажба дела на общината, представляващ  1/6 идеална част от незастроен поземлен имот с идентификатор 21823.262.910 по КК на с. Дойренци, Община Ловеч, актуван с АЧОС № 55721/05.12.2019 година.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
26. Прекратяване на съсобственост между Община Ловеч и Елена Кирилова Драганова, Димитър Стойков Димитров и Петя Стойкова Вълчева чрез продажба дела на общината, представляващ  1/4 идеална част от  поземлен имот с идентификатор  43952.514.55 по КК  на гр. Ловеч, ведно с ¼ идеална част от попадащите  в имота сгради,  актуван с АЧОС № 55719/05.12.2019 година.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
27. Приемане  на дарение от „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД на лек автомобил и предоставянето му, съгласно волята на дарителя за безвъзмездно право на ползване.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
28. Приемане  на дарение от  Християнско помощно дружество „Искри за надежда“ на специализиран автомобил, марка „Фолксваген Голф“ и предоставянето му, съгласно волята на дарителя.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
29. Определяне на общински съветници в състава на Комисията за безвъзмездно предоставяне на помещения –общинска собственост за осъществяване дейността на общинските ръководства на политическите партии и отдаване под наем за дейността на синдикалните организации.
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
30. Прекратяване на „Общински пазари-Ловеч“ ЕООД
Докл.:Корнелия Маринова – кмет  на Община Ловеч
31. Именуване на Драматичен театър –Ловеч с името „Стефан Данаилов“.
Докл.: Минчо Казанджиев – общински съветник
32. Промени  в ръководството на  постоянните комисии.
Докл.: Петър Цолов-председател на Общински съвет-Ловеч
Bulnews.bg
Кметът на Борован стартира дарителска кампания за пострадалата конна база “Комитски С спорт“ в село Сираково
Кметът на община Борован инж. Десислава Тодорова организира дарителска кампания за събиране на средства в полза на Конна база “Комитски С спорт“.
Вчера избухна пожар в базата, при който загинаха 11 коня.
Конната база „Комитски С спорт“ помагаше на деца в неравностойно положение.
С настоящия апел кметът на община Борован и ръководството на конния клуб се обръщат за помощ към всички.
Всеки, който има възможност и желание, може да направи дарение на следната банкова сметка!
ИМЕ НА БАНКАТА : „ИНВЕСТБАНК „  – АД – ФИНАНСОВ  ЦЕНТЪР ГР.ВРАЦА
IBAN: BG 11 IORT  73738401692800
BIC: IORT BG SF
КОД   И  ВИД НА ПЛАЩАНЕ : 44 51 00 – ЗА СТРАНАТА
                                                      44 52 00 – ЗА ЧУЖБИНА
ОСНОВАНИЕ – ДАРЕНИЕ В ПОЛЗА НА БАЗА „КОМИТСКИ С СПОРТ“ С.СИРАКОВО

БНР
Обсъждат промени в статута на награда "Пловдив"

Възможност  за удостояване  със  Специална награда „Пловдив“  за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата предвижда новият  проект за  статут на наградите „Пловдив“. Той е предложен за обществено обсъждане  на официалната страница на Община Пловдив.
Всяка година в навечерието на 24 май- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, кметът на Пловдив връчва престижното отличие на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година в  отделните категории.
Досега статутът предвиждаше присъждането на наградата да става в 10 категории. Припомням, че в средата на миналата година, когато Пловдив бе столица  на европейската култура, администрацията инициира дебат с участието на пловдивски  творци в отговор на необходимостта присъждането на приза да бъде съобразено с новите условия и процесите на развитие на културата и изкуството, както и от някои несъответствия и технически бариери в хода на работата досега.
Сред направените предложения бяха  и възможностите  творците да могат сами да се номинират, както и призът да може да бъде връчван и посмъртно. Тези идеи не са намерили място в проекта за новия статут на наградата.
Освен новия момент да се връчва Специална награда „Пловдив“ за цялостен принос в културата на града с парична награда 10 000 лв, някои от категориите са разширени. „Художествена литература“ включва в себе си вече и „хуманитаристика“, а „Музика“ - и „Танцово изкуство“.
Предложенията се приемат единствено в писмен вид, постъпили в деловодството на Община Пловдив на хартиен носител или изпратени по  електронната поща на адреса на отдел „Култура, археология и културно наследство“: culture@plovdv.bg.
Срокът за подаването им е до 15  февруари.

БНР
Кои области и общини са в грипна ваканция

В грипна ваканция са учениците в София, учебните занятия ще бъдат подновени на 6-и  февруари. Грипна епидемия е обявена в областите Хасково и Кърджали, както и в община Луковит.
В област Бургас и общините Севлиево, Трявна и Дряново децата също не са на училище.
Главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев съветва:
“Навременното включване на антивирусно лечение е ключово и ако се приеме в първите 24 часа или най-късно до 48-ия, ефектът е много добър“.
Учениците от Ямболска област излизат във ваканция до 5 февруари, включително.
Само за два дни броят на заболелите от остри респираторни заболявания е скочил драстично, уточни д-р Лиляна Генчева от Регионалната здравна инспекция в Ямбол.
Детските градини и яслите ще продължат да работят, въпреки че отсъстващите в някои от групите надхвърлят 80% и се сформират сборни групи.
В областта все още не е обявена грипна епидемия, тъй като броят на заболелите трябва да надвиши 338 заболели на 10 хил. души.
В грипна ваканция излизат от утре и учениците от Пловдив. През последните дни броят на болните с остри респираторни заболявания е стигнал епидемични стойности, посочват от РЗИ. Както и в София пловдивските ученици ще се върнат в клас на 6-и февруари.
Регионалната здравна инспекция в Пловдив нареди още една грипна ваканция - за Асеновград.
Фалшива новина е обявената в Плевен грипна ваканция. От Регионалната здравна инспекция уточниха, че следят ситуацията, но засега не се налага учениците да спрат занятие.
Директорът на инспекцията д-р Атанас Гарев поясни:
“В момента няма такива стойности да бъде обявена грипна епидемия. Трябва да наближим 270 на 10 хил., за да се обяви. Освен това трендът трябва да е стремителен нагоре и тогава можем да говорил за епидемична ситуация“.
В цялата Благоевградска област е обявена грипна епидемия, съобщиха от Районната здравна инспекция. Учениците излизат във ваканция до 5 февруари, включително и в петте общини, за които миналата седмица беше обявено, че учебните занимания се  спират до 31 януари, уточни д-р Веселка Мончева от здравната инспекция.
Варна е в предепидемична обстановка. Регионалната здравна инспекция свиква заседание на Комисията за борба с острите респираторни заболявания.
Очаква се да бъде решено дали да бъде обявена грипна ваканция от утре.