Възстановяването трябва да започне на местно ниво, призовават кметовете на европейските градове

05.11.2020

287

Кметовете на редица големи европейски градове изпратиха писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия  Урсула Фон дер Лайнен писмо, в което призовават поне 10% от средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост да бъдат насочени пряко за дейности на местно ниво.

Реалистични проекти, насочени към местната икономика, към реални действия за намаляване на шума и замърсяването на градовете могат  да имат реален принос в зеленото възстановяване на Европа, се казва в писмото.  Кметовете призовават  европейските институции да признаят общините като ключов партньор в постигането на целите за устойчиво развитие. Те настояват ЕС да обърне внимание на националните правителства да включат активно градовете в процеса на формирането на националните планове за възстановяване. В своето обръщение кметовете подчертават, че от изключителна важност е ЕС да насочи част от ресурса за възстановяване и устойчивост директно към местните власти и призовават ЕП да гласува най-малко 10% от средствата, предвидени за съответната държава по Фонда за възстановяване, да бъдат фокусирани на местно ниво.

Кметовете на големите градове изразяват своята подкрепа за усилията на общоевропейско и на национално ниво за преодоляване на кризата, но подчертават огромния недооценен потенциал на местната власт и на хората да помогнат в процеса на възстановяване.

Писмото е подписано от кметовете на Барселона, Братислава, Будапеща, Хановер, Лисабон, Милано, Париж, Прага и Варшава. Българските членове в Асоциацията на европейските градове са София, Бургас и Варна.

Пълният текст на писмото можете да видите в прикачения файл.