Започват проверки на топлия обяд по Програмата за храни

08.03.2021

470

 

От пресцентъра на МТСП информират, че Управляващият орган на Оперативната програма за храни стартира през март планирани проверки за изпълнението на проектите по Операция 3.1 „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“- https://www.mlsp.government.bg/zapochvat-proverki-za-kachestvoto-na-topliya-obyad-po-operativnata-programa-za-khrani

Ще бъдат проверявани условията, при които се подготвя храната в кухненските бази, както и дали изготвените менюта отговарят на изискванията за балансирано и качествено хранене.

Ще се осъществяват и срещи с потребители с цел проучване мнението им за предоставяния топъл обяд. При постъпили жалби и сигнали и те ще се проверяват.

Осигуряването на топъл обяд от общините и районите на общините се утвърди като една от най-одобряваните мерки за подкрепа за нуждаещите се. Към момента по операцията се изпълняват 216 проекта, като подкрепа се предоставя на близо 60 000 лица. Финансирането за тях е осигурено по механизма React-EU.

Благодарение на общинските трапезарии, подкрепа получават хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки с възможност да им окажат подкрепа. Те получават всеки работен ден топъл обяд, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.