Виртуална XI-та среща на побратимените градове от България и Руската Федерация

13.04.2021

398

Националното сдружение на общините в Република България, заедно с любезното домакинство на община Варна, организира виртуална XI-та среща на побратимените градове от България и Руската Федерация, на която каним за участие всички общини.

Форумът ще се проведе на 15 юни 2021 г. Предвид несигурната здравна обстановка, срещата ще бъде проведена във виртуален формат, като събитието е целодневно.

Основна тема е „Ролята на местните власти за устойчиво възстановяване и подкрепа на местните общности за прехода към новите реалности след COVID-19 пандемията“.

В сутрешната част на форума е предвидена дискусионна сесия с две основни теми:

  • Решения от побратимени градове за справяне с кризата, с акцент дигитализация на услуги, икономически мерки на местно ниво и подкрепа за уязвими групи;
  • Възстановяване на туризма – планове и предизвикателства, насочена към актуалното състояние на сектора, мерките на национално и местно ниво и плановете за предстоящия летен и зимен туристически сезон.

Общините имат възможност да заявят своето желание за представяне на добра практика по една от двете теми, като за целта трябва да се попълни и изпрати приложения, по-долу, формуляр (приложение № 1).

 

В следобедната част на форума НСОРБ ще организира награди за дългогодишно партньорство между български и руски общини. Ще бъдат отличени трите най-активни партньорски двойки и трите най-дългогодишни двойки. За целта следва общините да попълнят приложения формуляр (приложение № 2).

При проявен интерес, във втората част на форум, ще се състоят и церемонии по подписването на споразумения за нови партньорства между български и руски градове.

При интерес от установяване на партньорство, общините е необходимо да подадат информация за сфери на интерес, както и да ни изпратят кратко представяне на общината и по желание презентация (приложение № 3).

 

Участниците от руска страна предстои да бъдат уточнени, за което допълнително ще бъдете информирани.

Работни езици на срещата са български и руски език с осигурен симултанен превод.

Първи проект на програма на форума можете да видите в документите по-долу.

Общината може да заяви своето участие с попълване на онлайн формуляра до 30 април 2021 г.  на следния линк: https://forms.gle/LPYQXKHp8ToSiSnr7

Всички материали, могат да бъдат изпращани до Диана Кънева, експерт в отдел „Международно сътрудничество“ в НСОРБ на електронна поща: d.kaneva@namrb.org За допълнителни въпроси можете да се свържете с г-жа Кънева на тел.: 02/ 943 44 67.

 

Приложения, които можете да изтеглите от секцията "Документи" по-долу:

  • Приложение 1: Образец на описание на добрата практика;
  • Приложение 2: Награди побратимени градове;
  • Приложение 3: Заявка за побратимяване и представяне на община;
  • Приложение 4: Проект на програма Руска среща.