Варна е домакин на международен образователен форум

08.06.2021

111

От 8 до 10 юни във Варна се провежда международен образователен форум „Дигитализация и иновации в образованието и науката“, организиран от община Варна, Министерството на образованието и науката и в партньорство с висшите училища в морската столица и НСОРБ.

Събитието събира представители на 130 институции от 37 града и 9 държави, които ще споделят свои подходи в подготовката на децата и младите хора за предизвикателствата на бъдещето. Фокусът на събитието е поставен върху ефективната организация на обучението, ролята на учителите и преподавателите, сътрудничеството с родителите, дигитализацията - не като цел, а като средство за постигане на по-високо качество в образованието.

„Гордеем се със златната си академична младеж, трите колежа и шестте университета“, каза варненският кмет Иван Портних при откриване на форума и добави, че това е причината морската столица да бъде търсен град за развитие на IT технологии, дигитално предприемачество и бизнес с висока добавена стойност.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева открои усилията на община Варна да организира и домакинства събитие, което не само събира различни гледни точки и дава възможност за обмен на добри практики, но и демонстрира на практика взаимодействието на местната власт с образователните центрове и потенциала на хибридните комуникации.

 „Варна доказва, че „дигитализация“ и „иновации“ не са само добро пожелание, а практика в българските  общини. Пандемията ускори процеса и показа, че промяната може да се случи и за една седмица. За нас е изключително ценен комплексният характер на форума, разнообразната палитра от теми, която събира различни гледни точки и популяризира иновативни решения. Това пътят – да работим с всички нива в образователния процес за общата кауза да направим българското образование съвременно и модерно“, каза тя

Лилия Христова, директор дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна, председател на Постоянната комисия по образование, младежки дейности и спорт към НСОРБ, бе модератор на откриващата сесия. Тя припомни, че ежегодно по програмата за квалификация на община Варна повишават знанията и уменията си близо 400 педагогически специалисти, а 3000 учители са повишили уменията си по програми за квалификация и обучение през целия живот. Община Варна първа в България реализира успешно онлайн модел на обучение в ситуация на извънредна обстановка, каза още Лилия Христова.

Към чуждестранните участници във форума се обърна и ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров.

Заместник изпълнителният директор на НСОРБ Теодора Дачева ще вземе участие в дискусията на тема „Дигитализация на управленските процеси в детската градина“ на 10.06.2021 г. от 13,30 ч.