Столична община ще бъде домакин на Осмата национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините

02.04.2019

750

От 17 до 19 април 2019 г. в София (хотел "Рамада") ще се проведе Осмата национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините. Форумът се организира с подкрепата и съдействието на Столична община, която се кандидатира и бе избрана за домакин.

Генерален спонсор на Събитието е ЗГП – Заводи за горещо поцинковане.

В събитието се включват широк кръг представители на експертите по устройствено планиране и инвестиционно проектиране от общините: главни архитекти, заместник-кметове, общински съветници от ресорните комисии в общинските съвети.

Целта на този основен експертен форум от годишния календар на събитията на Националното сдружение на общините в Република България е да се очертаят и подложат на дискусия наболелите проблеми от ежедневната работа на общинските експерти и в конструктивен диалог с представители на Централната власт и институциите, имащи отношение към тяхната работа, да се потърсят възможните работещи решения по повдигнатите казуси.

В програмата от Срещата е предвидено да бъдат дискутирани и основни стъпки и правила за успешното провеждане на публично обсъждане. Ще бъде разгледана и темата, свързана с ползите от внедряването на ГИС в общините, а също така и промените в ЗУТ – за кого се намалява и за кого се увеличава административната тежест?

Във втория ден ще обърнем внимание на нарастващата нужда на аудиторията да дискутира директно и открито важните въпроси и предизвикателства пред подобряването на контрола върху строителството и взаимодействието между ДНСК, общините и строителния надзор.

Програмата в рамките на третия ден предвижда да се обсъжда АПК за архитекти - отговорности, ангажименти и санкции, свързани с прилагане на ЗУТ и практиката на ВАС по прилагането на ЗУТ.

Неизменна част от събитието е и превърналото се в традиция представяне на общината-домакин с организирано посещение на архитектурни и културни обекти на Столична община.

Участие в него вече потвърдиха:

  • от ДНКС - арх. Иван Несторов и арх. Петър Духлински;
  • от Управителния съвет на Българска асоциация на архитектите и инженерите – консултанти (БААИК) - инж. Атанас Ангелов, инж. Емил Тодоров, инж. Светлана Гюрджеклиева, арх. Богдана Панайотова;
  • от ВАС – г-жа Галина Солакова;
  • от „Болкан Асист“ – г-жа Славея Христова;

За тези, които имат интерес да се включат във форума, но все още не са го направили, напомняме, че регистрацията продължава до 11 април 2019г. (четвъртък).

Предварителна програма и подробна информация за Събитието с условията, таксите и начините да заявите участие може да намерите на сайта на НСОРБ-Актив: www.namrb-activ.org.

 

Не пропускайте да станете част от Осмата национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините!Очакваме Ви!