Стартира регистрацията за JUVENES TRANSLATORES

07.09.2021

178

 

От 2 септември стартира онлайн регистрирането за Juvenes Translatores- годишния конкурс на Европейската комисия за преводи https://jt.ec.europa.eu/.

В конкурса могат да участват само средни училища, които:

  • се намират в държава от ЕС;
  • са признати от образователните органи на една или повече държави/държави от ЕС;
  • имат регистрирани между 2-5 участници, родени през 2004 г .;
  • имат достъп до интернет;
  • разполагат с необходимото ИТ оборудване.

В първата част от двуетапния процес на конкурса, регистрацията за училищата е отворена до 20 октомври 2021 г. на всеки от 24-те официални езика на ЕС.

На следващия етап, Комисията ще покани 705 училища, като техният брой е  равен на броя на местата, които страната има в Европейския парламент, като училищата ще се избират на случаен принцип. Броят на училищата, които могат да вземат участие от  България е 17. След това избраните училища ще номинират до пет ученика за участие в конкурса. Те могат да бъдат от всяка националност, но всички трябва да са родени през 2004 г.

Учениците ще трябва да превеждат между всеки два от 24 -те официални езика на ЕС (552 възможни езикови комбинации) текстове на тема „Нека тръгнем по пътя - към по -зелено бъдеще“.

Състезанието ще се проведе онлайн на 25 ноември 2021 г. между 10:00 и 12:00 ч. (централно европейско време) във всички участващи училища.

Победителите - по един от държава - ще бъдат обявени до началото на февруари 2022 г.