СОФИЯ сред финалистите за наградата „Зелена столица на Европа 2023“

19.08.2021

123

Експерти от Европейската комисия класираха София сред финалистите в конкурса “Зелена столица на Европа 2023“. Другите градове, конкуриращи се за приза, са Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингборг (Швеция).

През октомври 2020 г. Столична община, наред с още 15 града от цяла Европа, се включи в състезанието, а финалът на конкурса ще се състои на 9 септември в град Лахти, Финландия.

Наградата се присъжда ежегодно на европейски град с над 100 000 жители, който се е доказал като лидер в екологичната, социалната и икономическата устойчивост. Международна експертна група извършва подробна техническа оценка на всеки кандидат въз основа на екологични показатели, обхващащи изменението на климата, устойчивата градска мобилност,  природа и биоразнообразие, устойчиво земеползване, качество на въздуха, акустична среда, отпадъци, води, зелен растеж и екоиновации.

Конкурсът е учреден от Европейската комисия през 2008 г. Неговата цел е да окуражи местните власти из цяла Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите и да прилагат високи екологични стандарти в управлението. Посланието на инициативата е „Зелените градове – за по-добър живот“. От 2010 г. насам конкурсът провежда ежегодна селекция, в резултат на която един европейски град се избира всяка година за Европейска зелена столица. Ако София спечели отличието, ще се нареди до другите 13 победители досега - Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастейс, Нант, Копенхаген, Бристол, Любляна, Есен,Наймеген, Осло, Лисабон, Лахти и Гренобъл.

След успеха на Европейската награда за зелена столица, през 2015 г. е учредена наградата „Европейски зелен лист“ като признание и стимул за екологичните усилия и постиженията на по -малките градове (20 000 - 100 000 жители). Носител на екологичната награда през миналата година е Община Габрово, заедно с град Лапеенранта от Финландия.

Носителят на титлата „Зелена столица на Европа 2023“ ще получи финансово поощрение от 600 000 евро, а двамата финалисти за титлата „Европейски зелен лист 2022“  - по 200 000 евро. Наградите са предназначени за създаване на условия и мерки за повишаване на екологичната устойчивост на отличения град.