София има амбицията да се нареди сред най-активните градове в света на 18 септември

02.09.2021

180

Година след като гражданите и гостите на столицата изминаха общо 27 милиона крачки в един ден, сега инициативата Нестле за Живей Активно! отправя ново пешеходно предизвикателство - „Подобри своя рекорд!“. По време на Европейската седмица на мобилността през септември, Кампанията цели да превърне София в една от най-активните столици в света, провеждайки първото по рода си пешеходно състезание между районните кметства в столицата.

Последни проучвания сочат, че средно за света, хората изминават по 4 961 крачки на ден, а столицата има шанс да нареди България сред държавите с най- високо ниво на активност, а именно Хонг Конг със средно 6 880 крачки на ден, Япония с 6 010 и Испания с 5 936*. За тазгодишното издание на инициативата в София Нестле за Живей Активно! си поставя за цел гражданите да изминат средно 7000 крачки на ден по време на двуседмичното пешеходно състезание.

Надпреварата на Нестле за Живей Активно! между софийските райони стартира на 04.09.2021 и продължава до 18.09.2021, датата на събитието в София. Предизвикателството ще се осъществи с помощта на специално разработена дигитална карта на маршрутите от лидерите на ГИС системите у нас - ЕСРИ България, която ще даде възможност на всеки участник да отбележи района, за който се състезава и да посочва броя изминати крачки на дневна база. Районът, на чиято територия са извървяни най-много крачки, ще спечели реновиране на спортна площадка на открито.

Кулминацията на пешеходното предизвикателство ще бъде на 18 септември, когато ще се проведат традиционните за инициативата пешеходни маратони, спортни активности и вълнуващи срещи с именити спортисти. Тази година празникът на активния начин на живот и балансираното хранене ще се проведе в пет столични парка - Южен Парк, Борисова градина, Северен парк, както и на две нови локации - Южен Парк 2 (градинката зад музея „Земята и хората“) и Западен парк.

Подробната програма за събитието ще бъде разкрита в детайл съвсем скоро.

 

НСОРБ за поредна година е партньор в кампанията „Нестле за Живей Активно! 2021“

Включете се и участвайте в Конкурса за спечелване на финансиране на общински проект

Инициативата се провежда за трети път и както и при предходните две издания наградният фонд е 20 000 лв. за общината-победител за реализиране на проект, свързан с активния начин на живот. Тази година се предвиждат и 3 награди за подгласниците – дарение на продукти от Нестле, които да се използват в полза на социално уязвими групи от обществото в съответната община.

Ако Вашата община иска да се включи в инициативата и да участва в конкурса за спечелване на награда - цялата нужна информация и документи за заявяване на участие може да намерите тук: https://www.namrb.org/zapotchva-tretiiat-nacionalen-konkurs-za-sponsorstvo-na-obshtchinski-proekt-nestle-za-zivej-aktivno-2021

Крайният срок за участие е 12 септември!

Очакваме Ви!