Русе: по призив на общината, шивашки фирми шият предпазни маски

В неделя Община Русе отправи апел към всички управители и собственици на шивашки фирми в региона да помогнат на града си, като се включат в ушиването на маски за многократна употреба. Предприемачи в бранша веднага изразиха готовността си за съдействие, а часове след апела в общината пристигна и първото дарение – 500 броя маски от местна фирма.

„Русе е емблема и на шивашката промишленост. Най-добрите фабрики са тук и не съм се съмнявал, че ще откликнат на молбата ни“, изрази своята благодарност кметът Пенчо Милков.

Все повече предприятия заявяват желанието си да помогнат безвъзмездно на своите съграждани. Дарителите снабдяват доброволците от БЧК, служителите, които дезинфекцират, както и старчески домове.

Маски се шият и в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в Русе. „Започнахме да шием маските вчера и изработихме 500 броя. Днес организацията е още по-добра и дори получихме поръчка от Съюза на българските учители, която ще изпълним", обяви директорката на гимназията Диана Иванова.

Работи и спешният телефон за подкрепа на възрастни и болни хора, за които няма кой да се грижи. Хората могат да подават заявки за закупуване на храна и лекарства. Много доброволци са заявили желание да помогнат в тази трудна ситуация.

Кметът заяви, че се прави и разчет за намаляване на състава на служителите на администрацията като превантивна мярка срещу разпространение на инфекцията. Той заяви още, че Русе е поставен пред предизвикателство, тъй като е граничен район. По думите му има много чуждестранни граждани, които преминават през града в посока Румъния. Според него, трябва да има медицински пунктове на всички входове на Русе, където да се осъществява контрол на влизащите. Това засега е само идея.