Покана за участие в онлайн граждански диалог със зам.-председателя на Европейската комисия Дубравка Шуица по темите на демокрацията и демографията

06.10.2021

74

Министерство на външните работи на Република България и Министерство на външните и европейските работи на Република Хърватия, в партньорство с Представителство на Европейската комисия и ПанЕвропа България, имат удоволствието да Ви поканят на онлайн граждански диалог със заместник-председателя на Европейската комисия Дубравка Шуица по темите на демокрацията и демографията.

Събитието ще се проведе на 12 октомври от 11.00 до 13.00 ч. и изисква предварителна регистрация.

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЪБИТИЕТО ТУК

Диалогът е част от Конференцията за бъдещето на Европа.

Събитието ще бъде открито от министрите на външните работи на България и Хърватия – Светлан Стоев и Гордан Гърлич Радман. След откриването заместник-председателят на ЕК ще представи интерактивния инструмент за наблюдение и предвиждане на демографските промени в ЕС „Демографски атлас“. Атласът осигурява бърз и лесен достъп до всеобхватен набор от демографски данни и знания, събрани на европейско, национално, регионално и местно равнище.

Презентации по актуални демографски въпроси в България и Хърватия ще направят експертът по демографски проблеми Георги Бърдаров и държавният секретар по въпросите на демографията и младежта на Хърватия г-жа Желька Йосич

Във втората част на събитието зрителите ще могат да се включват с въпроси към г-жа Шуица по всички въпроси, които касаят нейното портфолио, както и Конференцията за бъдещето на Европа. Всички зрители ще могат да изпращат своите въпроси в платформата slido с хаштаг #CoFE. Модератор на диалога ще бъде журналистът от Българска национална телевизия Добрина Чешмеджиева.

Работният език на събитието ще бъде английски език, а зрителите ще могат да гледат събитието на български, хърватски и английски език на следните страници:

Български: https://www.facebook.com/ECinBulgaria / https://www.facebook.com/MFABulgaria

Хърватски: https://www.facebook.com/europska.komisija.zagreb / https://www.facebook.com/MVEP.hr

Английски: https://ec.europa.eu/bulgaria / www.mvep.hr

Целта на събитието ще бъде да запознае младите хора с Конференцията за бъдещето на Европа и да насърчи гражданите да вземат активно участие в нея. Конференцията е поредица от водени от гражданите дебати и дискусии, които ще дадат възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото ни бъдеще.

Може да изразите своето мнение и да се включите в Конференцията на специалната онлайн платформа.