Пловдив: кметът поиска подкрепа за възстановяване на белодробната болница


На среща с народните представители от всички политически сили от Пловдив и областта поискахме подкрепа за възстановяването на бившата Белодробна болница. Това съобщи кметът Здравко Димитров по време на онлайн брифинг, който беше излъчен във фейсбук страницата на Община Пловдив. По думите му, на този етап има определени болници, които ще приемат болните, но ако епидемията се разрасне, ще са необходими допълнителни легла. Предстои да бъде направена количествено-стойностна сметка за ремонта и оборудването.

Коментирана е и спешната необходимост от създаване на специализирана лаборатория за тестове на коронавирус. В момента такива има в София, Стара Загора и Варна, но техният капацитет е недостатъчен. Пловдив се нуждае от своя вирусологична лаборатория. Това е била позицията и на ректора на Медицинския университет-Пловдив. проф. д-р Мариана Мурджева, която също е участвала в срещата с депутатите.

На брифинга стана ясно още, че Общинският кризисен щаб е отчел необходимостта от закупуване на 30 дихателни апарата заедно с реанимационни легла и апаратура. Те са необходими за общинските болници, но най-вероятно няма да бъдат закупени наведнъж, подчерта кметът.

Общинският кризисен щаб очаква и първите доставки на маски, дезинфектанти и лични предпазни облекла за общинските здравни заведения.