Община Поградец с покана към български общини за развитие на съвместни инициативи и побратимяване

22.11.2021

148

Община Поградец е разположена в югоизточната част на Албания на площ от 595 km² с население от 82 259 души. Благоприятното й местоположение на брега на Охридското езеро е превърнало града в предпочитана дестинация за летен отдих  от семеен тип. Градът привлича туристи с богата си културна програма, в която са включени Балкански фестивал на кулинарията и киното, Празник на виното и кестените, Биенале на карикатурата Нико Никола, както и спортна дейност с организиране на местни и национални шампионати по уличен баскетбол и плажен волейбол. Обновяването през лятото на 2021 г. на  централната градска част – Площадът на розите и изградения „амфитеатър“  на площад Одеон, предоставя  възможност за организиране на събития с широка аудитория от 1200 места, като през зимния сезон пространството може да се ползва и за ледена пързалка за зимни кънки. Кът на ЕС(EU Corner) функционира към общината, която също работи по  различни проекти на IPA, IPARD II, UNDP, USAID.

 

Кметът на община Поградец г-н Илир Джаколи, отправя покана към българските общини чрез Министерството ни на външните работи за включване на техни изпълнители и творци в различни културни събития на общината Поградец, както и с възможност за организиране на Ден на българската култура. Град Охрид е утвърдена дестинация от всички български туристически агенции и при наличието на безопасен воден транспорт до Поградец през Охридското езеро биха могли да се създадат разширени туристически пакети включващи и албанската страна.

Кметът на община Поградец г-н Илир Джаколи е с позитивно отношения към страната ни и е активен участник в събития, организирани от Посолството ни. През м. май 2019 г., в качеството си на народен представител, г-н Джаколи участва в маратона по Коридор 8 на българския ултрамаратонец Краси Георгиев, както и през август 2020 г. логистично съдейства при раздаване на хуманитарни пакети, предоставени от българската държава за семейства в няколко общини в Република Албания, засегнати от пандемията КОВИД-19.

Общината има подписани меморандуми за сътрудничество с общините Гостивар, РС Македония и Висмар, Германия.

Предложението е отправено към всички проявяващи интерес български общини, особено към онези, на чиято територия се провеждат фолклорни, музикални и/или филмови фестивали, чиито участници биха могли да гостуват на събитията в община Поградец с цел постигане на по-голяма видимост на българската култура и традиции в Албания.

 

При проявен интерес можете да се свържете с колегите от отдел международно сътрудничество на Сдружението (тел. 02 943 4467 за предоставяне на допълнителна информация и съдействие за осъществяване на първоначални контакти)