НСОРБ с апел за своевременно решение по продължаването на подрепата с топъл обяд

22.11.2021

437

 

След сигнали от общините и дискутирането на въпроса на заседанието на Постоянната комисия по еврофондове, НСОРБ се обърна с нарочно писмо към служебния министър на труда и социалната политика, за намиране на своевременно решение за продължаване на операция „3.1-Топъл обяд в условията на пандемия от Covid-19“ по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане.

Сдружението сигнализира за липсата на публична информация за планираното и  безспорно повече от необходимо продължаване на подкрепата с топъл обяд, броени дни преди изтичането на крайния срок на общинските договори по Програмата, а именно 10 декември 2021 г. Това поражда притеснение, както сред общините, които не са в състояние да дадат ясен отговор на запитвания от ползвателите, така и сред хилядите получаващи топлата храна. 

Съгласно информация на НСОРБ, за продължаването на подкрепата с топъл обяд, са планирани и заявени средства пред Европейската комисия, от очаквания за 2022 г. транш за страната ни по инструмента React-EU. Очакванията са, че през следващите две седмици, т.е. до 3-ти декември, ще се вземе решение на европейско ниво, за отпускането на подкрепата. Последствие, следва да се предприемат решения на национално ниво за разпределянето на ресурса по инструмента, както и изменения в Програмите, Насоките за кандидатстване по тях, анексиране на договори и др. процедури, които освен че отнемат време, биха могли да продължат и дълго след 10-ти декември. 

За решаване на идентифицирания сериозен проблем, НСОРБ настоява за предприемането на действия за обезпечаването, при необходимост на буферен ресурс по Програма, който в края на ноември или най-късно в първите дни на декември, да се насочи към общините за продължаване предоставянето на топлия обяд, поне до края на зимните месеци.

По операция „3.1-Топъл обяд в условията на пандемия от Covid-19“, в момента се реализират проекти от 194 общини и райони на общини, по които се предоставя топъл обяд в работните дни, на над 54 хиляди нуждаещи се граждани.