Културнo-туриcтичecки кoмплeкc “Чeнгeнe cкeлe” с отличие в „Български архитектурни награди 2021“

17.11.2021

137

Камарата на архитектите в България отличи най-стойностните български проекти на специална церемония, проведена на 16 ноември 2021 г. Събитието се състоя в рамките на Международният архитектурен и инженерен форум SHARE Sofia 2021, чийто патрон беше миниcтърa нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвoтo aрх. Виoлeтa Кoмитoвa.

В конкурса взеха участие общо 35 архитектурни проекта, реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 г. Международен архитектурен борд номинира 15 от тях, които продължиха в следващия тур. Във втория етап участниците трябваше да презентират работата си пред престижно международно жури с участието на световноизвестни архитекти от Великобритания, Турция, Румъния, Франция, Иран и Унгария. Основните критерии, по които журито определи финалистите, са влияението върху средата, архитектурните качества на всеки проект, устойчиви материали и детайли, както и заложени иновации.

Културно-туристическият комплекс „Ченгене скеле“ в община Бургас е един от четирите проекта, отличени със специална награда. Приза получиха авторите на проекта арх. Мариана Сърбова и арх. Десислава Стоянова от основателя на NextOffice арх. Алиреза Тагабони. Инвеститор е Община Бургас, а  изграждането на комплекса е завършило през 2021г.

Замислен като напълно нова архитектурна среда, комплексът е вдъхновен от едноименното рибарско селище. Мащабът на постройките е съизмерим с този в селището, ориентацията е към морето, а архитектурният облик и изборът на материали е вдъхновен от рибарските къщи и техните необичайни решения.

Проектирането на комплекса е разделено на три етапа, реализирани с различни проектантски колективи и с разнообразно финансиране. В конкурса е представен 1 етап от проекта, който е и награденият - сградите за етнографски експозиции и кафенето, заемащи източната част натерена, между площадното пространство и устието на р.Отманлийска. Предназначението на етнографските къщи е да поместят постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския занаят. Целта е да бъдат постигнати многопластови преживявания с различни изразни средства, които да обхванат възможно най-много аспекти от темите.

 

Рибарското селище „Ченгене скеле“ край Бургас е място със своеобразен дух и характер, което все още пази рибарската традиция. Неговата автентичност е пряко следствие от характера и идентичността на обитателите му и техния занаят, както и от неповторимата му архитектурна среда.