Кметът на Кърджали Хасан Азис взе участие във форума „В40 Balkan Cities Network“

29.11.2021

110

Кметът на община Кърджали и заместник-председател на УС на НСОРБ Хасан Азис взе участие в учредителния форум на инициативата „В40 Balkan Cities Network“. Конференцията „В40 Balkan Cities Network“ се провежда по инициатива на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.

На срещата бяха поканени кметовете на по-големите градове в региона -  на Белград, Котор, Подгорица, Сараево, Скопие, Одрин, Солун, Тирана, Атина и много други.

В своето изказване кметът на община Кърджали подчерта, че  българските кметове ще съдействат за разширяването на организацията с включване на нови градове и предложи асоциирането на университети от различните държави, които да изследват и доразвиват темите и общите за организацията приоритети.

В първия ден на форума бе взето решение за създаването на постоянен секретариат, който да свързва градовете по въпроси, свързани със Зелената сделка на ЕС, с цифровизацията, кръговата икономика и развитието на демокрацията. Водещ принцип в работата на инициативата е „Щастливи градове, щастливи хора“.

Във втория ден на престижната конференция кметовете на градовете предстои подписването на декларация с общите цели, визия и път на развитие. Освен по приоритетите на ключовата политика на ЕС за постигане на въглеродна неутралност, кметовете обединиха позиции и по теми, свързани с демокрацията и спазването на човешките права, туризма, икономиката, за подкрепа на образованието и бизнеса.

През следващата година конференцията ще се проведе в Атина с любезното домакинство на кмета на Атина Костас Бакоянис.

По предложение на г-н Хасан Азис ще бъде разгледано предложението страната ни да домакинства някой от предстоящите форуми на инициативата.