Казанлък спечели проект по Програмата за глобално сътрудничество за създаване на „умни градове"

27.08.2021

151

Община Казанлък спечели финансиране за проект „Интегриран контролен център за видеонаблюдение" от Програмата за глобално сътрудничество за създаване на „умни градове", съобщи БНР. Тя се финансира със средства от правителството на Република Корея, Министерството на земите, инфраструктурата и транспорта и цели да спомогне за създаване на по-ефикасна и по-безопасна среда за гражданите с възможностите на иновативни „умни" решения за подобряване на качеството на живот. При избора на Казанлък за сътрудничество в сферата на иновации за хората значителна роля е изиграло побратимяването с корейската провинция на Сеул Джунанг-гу, което бе осъществено през 2018 година. (По данни от 2010 г. районът е с население от над 400 000 души.)

Във връзка с новото партньорство кметът на Казанлък се обърна с видео поздрав към участниците в петото Световно изложение на „умни" градове" 2021, което ще се проведе онлайн: „Във времена на все по-сериозни предизвикателства за нашия общ дом – планетата Земя подобни събития дават надежда и оптимизъм за мъдри и иновативни решения", посочва в поздрава си Галина Стоянова. „За нас е голяма радост, че Казанлък е част от това престижно събитие!", споделя тя и благодари за възможността за сътрудничество в областта на интелигентните градове. „Вярвам, че усилията на Община Казанлък в тази посока, заедно със знанията, опита и добрите практики от Република Корея ще допринесат за повишаване на качеството на живот на нашите граждани!", заявява в обръщението си към престижния форум кметът на Казанлък.

Световното изложение  „умни" градове е най-голямото събитие в областта в Азиатско-тихоокеанския регион, в което експерти от правителства и организации  се събират да дискутират ролята на „умните" градове в бъдеще. Събитието ще се проведе между 8 - 10 септември тази година.