Енотуризмът – Акцент на сътрудничеството между България и Франция

19.11.2021

161

Възможностите, които винените маршрути предлагат, активното сътрудничество в областта на винопроизводството, механизмите за финансиране на проекти – това бяха основните теми на организирания от Френското посолство в България уебинар „Винен туризъм: повишаване стойността на винените тероари. Примери от Франция и България за дейности на териториално ниво и механизми за финансиране“. С над 50 участници, сред които представители на Министерство на земеделието, храните и горите, български общини и френски асоциации, подкрепящи дейността на Местни инициативни групи (МИГ), събитието постави фокус върху опита на Франция и България в интегрирането на проекти и добри практики, свързани с производството на вино.

Срещата откри Пиер Колио, директор на Френския институт в България и съветник за сътрудничество и културна дейност в Посолство на Франция в България. Той благодари на участващите в уебинара и заяви, че виненият туризъм и като цяло гастрономията може да бъде отправна точка за успешно сътрудничество между България и Франция. „Знаем, че както от френска, така и от българска страна има какво да научим едни от други, има какво да покажем като добра практика и аз се радвам, че днес ще можем да презентираме пътя на виното от двете страни“, каза той.

Таня Цветкова и Стефан Спасов от дирекция „Развитие на селските райони“ в Министерство на земеделието, храните и горите акцентираха върху резултатите от подхода „Лидер“, предизвикал интереса и доверието на българските МИГ за подобряване на потенциала за развитие на районите, на чиито територии се развиват винопроизводители. Те презентираха мерките, приложени в подкрепа на винения сектор по подхода „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) – повишаване на интереса към винопроизводството, изработване на качествени стратегии и формиране на местна идентичност. Приносите на подхода са директното финансиране на винопроизводители за изграждане на инфраструктура, проекти за сътрудничество, както и организация на събития и местни фестивали.

            

Цвета Киров от кооперативно сдружение „CVESTOSCOP“ сподели реализирани международни проекти межди България и Франция за развитие на винения туризъм, като посочи, че отправна точка при създаването на туристическа марка е не само качеството на продукта, но и интегрирането на историята и културата на тероара. Сдружението сътрудничи на български общини в разработването на винения маршрут „Пътят на Дионисий“.

Проект за взаимно развитие, разработен от Местни инициативни групи на четири винени територии, представи Елен Каро от МИГ Кьор д’Еро(Coeur d’Hérault). „Приключението е в раницата“ представлява изработване и безплатно разпространение на най-необходимия туристически аксесоар – раницата. В нея туристите могат да открият информация за пакетни услуги – маршрути за посещение на изби, настаняване, транспорт и информационни материали, както и необходимите вещи за едно атрактивно „винено приключение“ – покривка, бинокъл, комплект за дегустация.

Сузана Николова от Община Родопи представи традиционните местни сортове грозде, които определят палитрата на българските вина – „Мавруд“, „Рубин“, „Врачански Мискет“, „Карловски Мискет“, „Димят“, „Мерло“ и „Каберне Совиньон“. Презентацията постави фокус върху регионалното развитие и високата добавена стойност за местните общности – диверсификация на местната икономика, разкриване на нови работни места, развиване на съпътстващия туристически продукт и културно наследство. За поддържане на туристическата устойчивост, общината е изработила карта на винените маршрути и организира провеждането на традиционните празници и обичаи, свързани с лозарството.

Възможностите за развитие и популяризиране на винения туризъм в община Сандански презентираха представители на Туристически информационен център в града. Те акцентираха върху даденостите на региона за отглеждане на лозя, развитието на имиджа като винена територия, както и сътрудничеството с бизнеса.

По темата за създаване на марков имидж и развитие на територията, примери представиха Ралица Георгиева от „Zornitza Family Estate Relais & Chateaux“ и Дидие Гало от Шато д’Арш (община Сотерн).

Програма „Лидер“ във Франция беше представена от директора на Асоциация „Инициативи Франция – Централна и Източна Европа“ Жозе Осете. Основната цел е да се изгради мрежа, която защитава ценностите на подхода и разпространява добрите практики на сътрудничества сред всички 339 местни селски територии. Представителят на Делегацията за външна дейност на френските общини към Министерството на Европа и външните работи Елен Хампарцумян завърши уебинара с апел за реализиране на френско-български сътрудничества и общи проекти, насочени към новаторски практики.