Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Topical Information

Home | Topical Information | Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ: дминистрациите нямат затруднения по логистичното осигуряване на изборния процес.

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ: дминистрациите нямат затруднения по логистичното осигуряване на изборния процес.

22.03.2023
Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ: дминистрациите нямат затруднения по логистичното осигуряване на изборния процес.

За последните две години се налага на общините да провеждат за пети път изборен процес. Местните екипи нямат затруднения по осигуряването на логистичния процес, сроковете и механизмите им са ясни. При тези избори има два нови елемента, които трябва да бъдат осигурени със съдействието на общините - трансформирането на тъмните стаички в паравани и видеонаблюдението. Това посочи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. 

„Нито една от институциите, организиращи изборния процес на централно ниво, не даде указания за параваните. От общините се очаква да подходят творчески в изграждането им. На някои места са поръчани нови паравани, на други ще бъдат използвани част от конструкциите в т.нар. тъмни стаички. В указаните срокове изборните помещения ще бъдат подготвени", заяви Силвия Георгиева. Тя коментира и друг ангажимент на общините по време на изборите - раздаването на устройствата за видеонаблюдение . МЕУ изнесе данни, че над 1500 населени места няма да имат интернет връзка в реално време. В над 60 общини все още няма широколентов достъп

В репортажа е отразен опитът при провеждане на изборния процес в  Болярво, Ямбол, Тунджа и Стралджа. Административните специфики на общините коментираха кметът на Болярово Христо Христов, секретарят на Община Ямбол Камелия Любенова, иректорът на „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Община Тунджа Елка Гьорина и заместник-кметът на Стралджа Гроздан Иванов.

Цялото интервю на Таня Милушева със Силвия Георгиева може да чуете : ТУК.