Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Topical Information

Home | Topical Information | Ролята на силната и модернизирана политика за сближаване - тема на дискусия между председателят на ЕКР и министри по европейските въпроси от страни членки на ЕС

Ролята на силната и модернизирана политика за сближаване - тема на дискусия между председателят на ЕКР и министри по европейските въпроси от страни членки на ЕС

05.09.2022
Ролята на силната и модернизирана политика за сближаване  - тема на дискусия между председателят на ЕКР и министри по европейските въпроси от страни членки на ЕС

Председателят на Европейския комитет на регионите Вашку Алвес Кордейро взе участие в неформалната среща на министрите, отговарящи за политиката на сближаване от 27-те държави членки. Домакин на срещата в Прага беше чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Бъдещето на политиката на сближаване след 2027 г. и нейната роля за справяне с въздействието на непредвидими събития, като настоящата енергийна криза, пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, бяха във фокуса на неформална среща.

По време на своето изказване Кордейро, който е също член на парламента на автономния регион на Азорските острови, подчерта: „Никога не сме се нуждаели повече от политиката на сближаване, отколкото днес. Тя отговаря на настоящите ключови предизвикателства пред Европа и помага за намаляване на териториалните неравенства. Времето е подходящо за размисъл върху бъдещето на политиката на сближаване, като трябва да отчетем всяка възможност. Политиката на сближаване се нуждае от „акктуализация“ както по отношение на съдържанието, така и по отношение на резултатите, като същевременно продължаваме да укрепваме нейните основни стълбове, като принципа на партньорство и многостепенното управление".

Благодарение на повишената гъвкавост на правилата политиката на сближаване е един от основните европейски инструменти за подпомагане на гражданите и предприятията да се справят със социалните и икономически последици от кризата с COVID-19 и от войната в Украйна. Освен това ресурсите за сближаване бяха стратегически инвестирани през последните десетилетия, за да се намали потреблението на енергия и да се насърчи използването на възобновяеми източници, помагайки на ЕС да намали зависимостта си от руски газ и петрол.

На неформалната среща присъстваха министрите от ЕС, отговарящи за политиката на сближаване, както и еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра и представители на Европейския парламент, Европейския икономически и социален комитет, Европейското икономическо пространство, Европейската инвестиционна банка и други.

Срещата даде началото на политически дебат, който ще бъде включен в заключенията на Съвета, които ще бъдат приети на 22 ноември.