Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Topical Information

Home | Topical Information | Работна среща на НСОРБ със заместник-главния прокурор Десислава Пиронева и прокурори от Върховна административна прокуратура

Работна среща на НСОРБ със заместник-главния прокурор Десислава Пиронева и прокурори от Върховна административна прокуратура

23.11.2022
Работна среща на НСОРБ със заместник-главния прокурор Десислава Пиронева и прокурори от Върховна административна прокуратура

На работна среща, проведена на 22 ноември, НСОРБ запозна заместник-главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева и прокурори от отдел “Надзор за законност“ при ВАП с проблемите, възникващи при протест на актове на общинските съвети или тяхното отменяне. Конкретни примери от практиката на общинските съвети представи председателят на Общинския съвет в Димитровград Гергана Кръстева, която е и член на УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети.

Проверките по законност върху актовете и действията на органите на местната власт са насочени към гарантиране на обществения интерес, каквито са и целите на самите общински съвети, единодушни бяха и двете страни. Общините ще търсят по-ефективно взаимодействие по места, а ВАП и НСОРБ ще работят в тясно сътрудничество за своевременно идентифициране на проблемите от взаимен интерес и за търсене на възможните решения в рамките на своята компетентност.

Динамиката, с която се променя българското законодателство, е допълнително условие за уязвимост на актовете на общинските съвети, сподели изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

НСОРБ ще търси разширяване на сътрудничеството и с участия на представители на ВАП в тематични дискусии и обучения за председателите на общински съвети и съветниците. Сдружението ще внесе виждане по основните аспекти на проблема с местните нормативни актове от гледна точка на общинските съвети и администрации и ще илюстрира с множество казуси от практиката.

„Това е основа за бъдещо сътрудничество в рамките на правомощията, които ни дава законът, защото е важен общественият интерес и правата на гражданите и двете страни трябва да се стремим те да бъдат защитени“, заключи заместникът на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Десислава Пиронева.

Преди седмица ръководството на НСОРБ и Главният прокурор Иван Гешев обсъдиха необходимостта от системен активен диалог и съвместни усилия за намиране на ефективни механизми за разрешаване на проблемите на гражданите. Проведената във вторник среща е практическа стъпка към преодоляване на трупани с години проблеми и липса на партньорска комуникация между прокуратурата и местната власт.

В работната среща взеха участие изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, председателят на ОС на Димитровград Гергана Кръстева, юристите от екипа на Сдружението Десислава Стойкова и Пламен Петков и парламентарният секретар на НСОРБ Благой Станчев.