Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Topical Information

Home | Topical Information | Проведе се пето издание на CITIES – форум за устойчиво градско развитие в Торино.

Проведе се пето издание на CITIES – форум за устойчиво градско развитие в Торино.

20.03.2023
Проведе се пето издание на CITIES – форум за устойчиво градско развитие в Торино.

Тази година голямото събитие събра представители от 130 местни власти – не само на столици, но и от малки и средни градове. Лайтмотивът на CITIES през 2023 е разширяването и обогатяването на устойчивото градско развитие така че никой да не изостава, независимо в коя част на ЕС се намира. Форумът се провежда за пети път, като първите две издания са във Брюксел, а след това – в Ротердам и Порто. От 2020 има две нови, ярко изразени тенденции – зелената и дигиталната трансформация на градовете, теми, които бяха водещи по време на дискусиите в Торино.

Видео от панели по Програмата е достъпно: ТУК.

Торино е бил избран за домакин сред 19 града, изявили желание да приемат CITIES. И това не е никак случайно – четвъртият по големина град в Италия и център на Пиемонт е наистина добър пример за ефективно и с визия използване на европейски средства и правилното им насочване и комбиниране с финансите на града. Център на Савойското кралство, след обединението на Италия през 1861, Торино е първата столица. В началото на 20 век обаче, градът е голям индустриален център и всичко е подчинено на продуктивността, дори разписанието на градските автобуси е било съобразено със смените във фабриките. Десетилетия по-късно, едно от големите предизвикателства е трансформирането и социализирането на огромните индустриални зони. Първите стъпки са правят в средата на 90-те, тогава идват и първите европейски средства за градско развитие и сега започват да се „берат плодовете“ от тяхното умно инвестиране.

В такава сграда се проведе и Форумът за градско развитие. OGR Torino е хъб за конференции, бизнес акселератор, там се организират събития от сферата на съвременното изкуство, концерти, академични срещи. Разположен на територия от 35 000 кв.м. с интегрирана железопътно хале, точно до Политехническия университет, OGR e едновременно модерна и запазила доброто от миналото по един красив и изчистен начин.

Един от ключовите моменти по време на Форума беше обявяването на новата Европейска градска инициатива (European Urban Initiative, EUI) със следните приоритети – увеличаване на иновациите и подобряване на качеството на инвестициите в градските зони.

Почти 72 процента от европейците живеят в градовете и техните околности и се борят с различни предизвикателства – подчерта Елиза Ферейра, еврокомисарят в сферата на сближаването и реформите, -  и те се борят с различни предизвикателства, сред които безработицата, миграцията, мръсния въздух, демографската криза. През последната година в рамките на кохезионната политика беше засилена подкрепата за градовете и поне 8 процента от Европейският фонд за регионално развитие ще бъдат насочени към градоветеСега с тази нова инициатива градовете ще имат директен достъп до средства за умно, устойчиво и справедливо развитие“.

Една от новостите е фокусът върху обмена на капацитет и знания за устойчиво градско развитие. През май ще бъде обявен нов прием на предложения за подкрепа на градски иновации, като 120 милиона евро ще бъдат разпределени за развитието на зелени градове, устойчив туризъм и запазване на талантите по места. През настоящия програмен период (2021 – 27), бюджетът за надграждане на постигнатото в рамките на Urban Innnovative Actions е 450 милиона евро (в предния период 372 милиона бяха разпределени в подкрепа на 86 градски проекта).

Форумът беше открит от комисар Ферейра, кмета на Торино Стефано Русо и чешкия министър на регионалното развитие Иван Бартош. В рамките на два дни течаха различни дискусии и панели с кметове и градски лидери от Болоня, Хелсинки, Лион, Витория-Гастейц (столица на баските и една от предишните зелени столици на Европа), Турку, Корк, Лодз, Гданск и други, с добри примери как градовете да се трансформират и да станат не само по-зелени и по-умни, но и по-приемащи и никога изключващи, като гражданите бъдат въвлечени все по-активно в тези промени.

Новият Европейски Баухаус (NEB) с трите си стълба (устойчивост, естетика и включване) беше важна част от обсъжданията как да бъдат трансформирани градовете – самото заглавие на първия панел „Ще спаси ли красотата света“ е показателно. През юни ще бъдат обявени за трета поредна година 15-те носители на наградите на NEB от 1400 кандидатури, като всеки от тях ще получи по 30 000 евро.

Друга инициатива, обявена през този месец, е свързана с взаимодействието между Новия Европейски Баухаус и партньори от градските власти в Украйна, които да бъдат подпомогнати със знания и капацитет по линия на побратимените си градове (и не само), за да може след края на войната, градовете там да бъдат изградени в унисон с новите устойчиви градски тенденции в ЕС.

CITIES се организира от Главна дирекция „Регионално развитие“ на ЕК.

С включване по БНР кореспондентът Лили Големинова коментира събитието от Торино: ТУК.