Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Topical Information

Home | Topical Information | Подкрепата за бесарабските българи обсъдиха НСОРБ и Сдружение „Бесарабски приятели“

Подкрепата за бесарабските българи обсъдиха НСОРБ и Сдружение „Бесарабски приятели“

24.03.2023
Подкрепата за бесарабските българи обсъдиха НСОРБ и Сдружение „Бесарабски приятели“

На работна среща между екипа на НСОРБ и председателя на Сдружение „Бесарабски приятели“ Валери Делибалтов се обсъди възможността за сътрудничество и предоставянето на подкрепа на бесарабските българи от Молдова и Украйна. Потенциалните области на подкрепа, които се дискутираха са свързани с подкрепа за разработването на проекти за привличане на външно финансиране и побратимяване на населени места, в които преобладават бесарабските българи с наши общини. Обсъдени бяха и опита на българските местни власти за осигуряване на условия за образование, работа и постоянно установяване в България на етническите българи.

Сдружение „Бесарабски приятели“ е основано от бесарабски българи, живеещи в страната ни.  Целите му са подпомагане на българските общности в Република Молдова и Република Украйна за интеграция и социализация. Дейността на Сдружението е в четири направления: културно-просветно, научно-изследователско, образователно и информационно подпомагане на българските общности зад граница.

Парламентарният секретар на НСОРБ Благой Станчев заяви, че липсата на кадри в туристическия сектор е добра възможност за желаещите наши сънародници от Молдова, да си осигурят добре платена работа с перспектива за постоянно установяване в България. Практика на големите места за настаняване в курортите е ангажиране на работна ръка от различни европейски страни, най-вече от бившите съветски републики. Бързото преодоляване на езиковата бариера и доброто заплащане са предпоставка за по-бързо интегриране.

 „Не само в туризма, но и в много други сектори на производството няма работна съка. На много места кметовете съдействат на инвеститорите да намират работници. Чрез Сдружение „Бесарабски приятели“ тази информация може да достигне до нашите сънародници в Молдова“, заяви Благой Станчев.

По темата за възможно сътрудничество чрез разработването на съвместни проекти, Веселка Иванова, началник-отдел „Програми и проекти на общините“, информира че Сдружението от години поддържа много добри контакти с асоциациите на местните власти от Молдова и Украйна.  За подкрепа на общините от Украйна, се очаква през м. май да стартира европейски проект. В рамките му ще се предоставя подкрепа и трансферира опит за подготовката и реализацията на инфраструктурни проекти за възстановяване на щетите нанесени от войната в Украйна. Сдружението има и опит с организирането на обучения за местни власти от Украйна. По линия на Съвета на Европа, НСОРБ домакинства на обучение на голяма делегация на украинските местни власти. Основни теми в програмата за обучението бяха финансиране и съставяне на общинските бюджети, управление на горите, развитие на туризма, образователни и здравни услуги, спорт и култура и др.

Екипът на НСОРБ има готовност, при интерес да подкрепи подобни обучения за представители на молдовските общини, както на ръководно така и на експертно ниво. Възможности за съвместни проекти се очертават и по:

  • Програма Интеррег NEXT „Черноморски басейн“ 2021-2027- очаква се в края на м. март да започне набирането на проекти;
  • Програма на българското МВнР „Помощ за развитие“ .

Експертът в отдел „Международно сътрудничество“ Дияна Кънева запозна председателя на УС на Сдружение „Бесарабски приятели“ с побратимените към момента молдовски и български общини, представи и възможностите за побратимяване и на други желаещи местни власти https://www.namrb.org/bg/mezhdunarodno-satrudnitchestvo/namerete-partnyor