Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Topical Information

Home | Topical Information | Общинските ПР експерти – специалисти по връзки с реалността

Общинските ПР експерти – специалисти по връзки с реалността

13.04.2023
Общинските ПР експерти  – специалисти по връзки с реалността

Специалистите по връзки с обществеността на общините се събраха през седмицата за първи път на работна среща, организирана от НСОРБ. Целта на форума бе да даде възможност на професионалната общност да дискутира актуалните теми от дневен ред на общините и да се запознае с нови тенденции и възможности за по-ефективна работа с медиите.

Сдружението е основният център за развитие на капацитета на местните власти, подчерта при откриването изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Тя обърна внимание на факта, че със срещата на експертите по връзки с обществеността поставя началото на нов етап в разширяването на дейността организацията и в посока на ефективните публичните комуникации както на отделните общини, така и на Сдружението като общност. „За НСОРБ е еднакво важно цялостното присъствие в публичното пространство с информация и коментари по общите проблеми и постижения на местните власти, така и индивидуалното присъствие на всяка община“, изтъкна Силвия Георгиева.

Тя подчерта, че мандат 2019 – 2023 е най-сложният и напълно необичаен за местната власт. „Множество кризи, изпитания и предизвикателства, с които не се бяха сблъсквали досега дори и най-дългогодишните кметове, влязоха в живота ни. Всяко от тях по различен начин беляза работата на общините и засегна управленските програми, плановете и намеренията. Искаме да ги припомним, защото те са контекстът, в който всеки от Вас и Вашите ръководители е бил принуден да работи и които успешно е преодолял. Всеки от тези проблеми е поставил отпечатък върху работата на общините и трябва да бъде осмислен и пречупен през живота на местната общност“, каза Силвия Георгиева. Ковид пандемията, бежанската вълна, войната и нейното отражение върху енергийния пазар, поскъпването в строителството и инфлацията пряко засягат функционирането на всяка система от обществения живот и всяка община.

Нужда от повече информация и конкретни данни имат ПР-ите на общините по темите, свързани с взаимовръзката между бюджета на държавата и общините, позиционирането на местната власт в контекста на политическата криза в държавата, за ценовата криза на енергоносителите и нейното влияние върху работата на местните администрации. Равен процент събират в анкетата, проведена в рамките на работната среща, и темите за цените на строителните материали и влиянието им върху инвестиционните политики на общините и готовността за управление на кризисни ситуации и природни бедствия.

Изпълнителният директор на НСОРБ говори и за новите предизвикателства, пред които са изправени общините и които изискват силна гражданска подкрепа, за което усилия трябва да полагат специалистите по връзки с обществеността. Те самите оценяват своята информираност за въвеждането на еврото и ролята на общините като най-слаба. Сериозен интерес предизвикват темите за климатичната неутралност и дигитализацията, като част от бъдещето на общините. Най-сериозен дефицит от структурирани познания се отчита в областта на зеления преход и свързаните с него политики.

За тайните на дигиталното присъствие на общините и публичните личности участниците в работната среща имаха възможност да разговарят със заместник-кмета на Столична община с ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ Генчо Керезов, със специалиста по комуникации Александра Георгиева и с изпълнителния директор на компанията за цялостни иновативни решения в сферата на умните градове Николай Недялков.

В дискусията „се включи“ и един от най-актуалните събеседници през последните месеци – изкуственият интелект ChatGPT.

Екипът на НСОРБ представи различни медийни проекти, по които Сдружението работи със средства за масова информация и които предоставят възможност за непосредствено участие на представители на общините в информационния поток. Професионалните изисквания към работата на специалистите по връзки с обществеността с медиите коментираха познати имена от екрана – Димитър Абрашев, Филипа Огнянова и Димитър Лазаров.

Оценката на колегите от общините за инициативата на НСОРБ да разшири спектъра от възможности за повишаване на квалификацията и към специалистите по публични комуникации е висока. Експертите заявяват, че поне два пъти в годината биха участвали в подобни форуми, ориентирани към новостите в сферата на връзките с обществеността и предлагат те да бъдат организирани и на регионален принцип. Възможностите за по-активно медийно присъствие на общинската проблематика остава приоритетна тема в интересите на специалистите по ПР. Сред темите, около които да бъдат фокусирани следващите срещи, се очертават „Протокол и етикет“ и „Публично говорене“.

Екипът на НСОРБ благодари на всички специалисти по връзки с обществеността за професионализма и отдадеността, с които работят за утвърждаване авторитета на местното самоуправление и за тяхното активно участие в дискусиите в рамките на двудневния форум.