Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Topical Information

Home | Topical Information | Нов председател на Комисия CIVEX на Европейския комитет на регионите

Нов председател на Комисия CIVEX на Европейския комитет на регионите

30.09.2022
Нов председател на Комисия CIVEX на Европейския комитет на регионите

Членовете на Комисията за гражданство, управление, институционални и външни работи (CIVEX) на Европейския комитет на регионите избраха нов председател – Енцо Бианко, член на Общинския съвет на Катания.

Той ще бъде начело на комисията в оставащите две години и половина от настоящия петгодишен мандат на КР.

Енцо Бианко е част от Групата на европейските социалисти към Европейския комитет на регионите (КР) и негов член от 1994 г. Той е бил докладчик по много становища по теми, свързани с убежището, миграцията, демокрацията и Южното партньорство, допринасяйки със своя опит като кмет на Катания и министър на вътрешните работи на Италия.

Основната роля на Комисията CIVEX е да координира работата на КР по отношение на конституционните и институционалните въпроси, вкл. бъдещето на Европа, местната демокрация, активната субсидиарност и по-доброто законотворчество; по отношение на темите за пространството на свобода, сигурност и правосъдие, вкл. въпроси като миграцията и интеграцията, основните права и свободата, активното гражданство, както и външните отношения на ЕС, с фокус върху процеса на разширяване на ЕС, съседните държави и политиката за развитие.

След избирането си Енцо Бианко заяви, че за него е чест да поема председателството на комисията CIVEX, като постави акцент върху бъдещето на Европа, миграцията и интеграцията, основните права и свободи, активното гражданство и отношенията със съседните страни, както и Украйна. Той подчерта, че ще направи всичко възможно, за да ръководи тази комисия по справедлив и приобщаващ начин, който дава възможност на членовете на CIVEX да представят опасенията и стремежите на своите граждани и да допринася за цялостната работа на КР в Европа, в която местните и регионалните власти играят значима роля.

Българските представители в Комисията, кметът на Ловеч Корнелия Маринова и кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев поздравиха новия председател. Те подчертаха, че ще разчитат на неговия опит за постигане на напредък по стратегическите досиета като възстановяването на Украйна, последващите действия във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа, миграцията и активната субсидиарност.

За нов първи заместник-председател на комисията CIVEX бе избран Пиеро Мауро Занин (IT/ЕНП), председател на Регионалния съвет на Фриули-Венеция Джулия.