Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Topical Information

Home | Topical Information | Кампанията в подкрепа на детското четене „Походът на книгите“ започва на 2 април

Кампанията в подкрепа на детското четене „Походът на книгите“ започва на 2 април

22.03.2023
Кампанията в подкрепа на детското четене „Походът на книгите“ започва на 2 април

НСОРБ е партньор и в тазгодишното дванадесето издание на кампанията в подкрепа на детското четене „Походът на книгите“, организирана от Асоциация „Българска книга“.

Кампанията е част от Календара на културните събития на Столична община и ще бъде открита на от 2 април (неделя), когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.  Датата се чества всяка година в целия свят, като съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още „Малка Нобелова награда“.

Официалното начало на инициативата ще бъде дадено в Дом на културата „Искър“, като събитията в рамките й ще се провеждат до 23 април.

Целта на кампанията е повишаване на интереса към четенето и книгите сред децата и засилване на обществената информираност по темата за грамотността сред най-малките. В инициативата традиционно се включват популярни български личности от различни области на обществения и културен живот и поради големия си успех, всяка следваща година привлича все повече последователи. 

За изданията си досега кампанията е достигнала до хиляди деца в цялата страна и в чужбина, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални и любими заглавия.

Миналата година любимите си заглавия четоха и кметове на общини и населени места, които пренесоха магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната. Сред личностите, участвали в инициативата бяха еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова - патрон на събитието, министри, кметът на община Плевен Георг Спартански, кметът на Асеновград д-р Христо Грудев,  Мария Недялкова – зам.-кмет в Община Силистра, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и други.

За програмата на събитията в инициативата следете на сайта на Асоциация „Българска книга“: ТУК и в социалните мрежи: ТУК.

„Походът на книгите“ се реализира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Дом на културата „Искър“, Столична Община, фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“ - България, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Регионално управление на образованието София-град, издателства и книжарници от цялата страна.