Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Topical Information

Home | Topical Information | Изменя се процедурата за топлия обяд

Изменя се процедурата за топлия обяд

22.03.2023
Изменя се процедурата за топлия обяд

Изменя се процедурата за топлия обяд

Управляващият орган на Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027, информира за изменение в Условията за кандидатстване и Ръководството на бенефициента по процедура „Топъл обяд“:  https://asp.government.bg/bg/operativna-programa-za-hrani/operativna-programa-za-hrani-2021-2027-g/topul-obyad/   

Изменението в Условията за кандидатстване касае завишаването на бюджета на процедурата с близо 13.7 млн. лв. Промените в Ръководството на бенефициента са:

  • Преустановява се възможността за увеличаване на броя на потребителите по сключените договори;
  • Общините, които системно не постигат одобрения и договорен брой потребители, следва да предприемат действия за промяна на броя на представителите на целевата група в сключените договори, до броя на хората, които реално получават топъл обяд. Броят на потребителите е основен за определяне на стойността на безвъзмездната финансова помощ, и когато този брой системно не се постига, се кумулират икономии, които могат да се пренасочат за удължаване на продължителността на този договор или да се предоставят за целите на друг договор.

Промените произтичат от изчерпването на ресурса по процедурата и невъзможността да се осигури финансиране за всички заявени към момента параметри на договорите.  Едновременно с предприетите действия, в комуникация с Европейската комисия се търсят възможности за осигуряване на допълнително финансиране на процедурата.

Очакваният брой на обхванатите потребители по процедурата е надвишен с 20 000 и към момента броя на хората, които получават подкрепа с топъл обяд е повече от 70 800.