Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Topical Information

Home | Topical Information | До края на месеца се кандидатства за топлия обяд

До края на месеца се кандидатства за топлия обяд

10.01.2023
До края на месеца се кандидатства за топлия обяд

През  м. септември 2022 г., се обяви за кандидатстване от страна на общините/ районите на общини, процедура „Топъл обяд“ по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027.

Бюджетът на процедурата, която е аналогична на тези по предходната Програма за храни за периода 2014-2020, е почти 128 млн. лв. Подкрепа се предоставя под формата на прясно приготвена топла храна - супа, основно ястие и хляб и поне веднъж седмично десерт на хора от цялата страна, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава.

Кандидатстването по процедурата е в рамките на 5 крайни срока, последният от които е до 17.00 часа на 31 януари 2023 г. Същият се въведе по предложение на НСОРБ и общини, към първоначално предвидените 4 крайни срока за кандидатстване, всичките през 2022 г.

До момента, 209 общини и райони на Столична община, са депозирали проектни предложения, като броя на обхванатите от тях нуждаещи се лица е близо 60 хиляди. 165 са и сключените с общините и районите на Столична община договори по процедурата, възлизащи на почти 98 млн. лв.

За осигуряване на така важната и доказала полезността си за най-нуждаещите се наши съграждани подкрепа, особено по време на пандемията от коронавируса, апелираме към некандидатствалите общини / райони на общини за депозирането на проекти в указания краен срок.

При необходимост от допълнителна подкрепа и/ или наличие на затруднения по подготовката на проекти по процедурата, НСОРБ има готовност съвместно с Управляващия орган на Програмата, на 19-ти януари да организира онлайн разяснителен семинар за общините / районите, които не са кандидатствали.

До 16-ти януари, на електронна поща: namrb@namrb.org очакваме от заинтересованите общини/ райони да ни информират за: готовността си за кандидатстването по процедурата, необходимостта от провеждането на онлайн разяснителен семинар, открити въпроси по подготовката на проектите, включително необходимост от допълнителен срок за кандидатстване.