Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Стълб "Иновативна България"

Home | НСОРБ е партньор на Urban Infrastructure & Mobility Forum 2022

НСОРБ е партньор на Urban Infrastructure & Mobility Forum 2022

11.03.2022
НСОРБ е партньор на Urban Infrastructure & Mobility Forum 2022

В София се откри едно от най-авторитетните събития за специалисти в областта на градското планиране и устойчивата мобилност Urban Infrastructure & Mobility Forum 2022. Конференцията се провежда в партньорство с Европейската централна банка и НСОРБ, организатор е „Градът Медия Груп“.

Във фокуса на темите в пролетното издание на конференцията са въпросите свързани с постигането на устойчива и екологично-отговорна градска мобилност. Предизвикателството е изключително голямо както за големите общини, които решават сложните въпроси за свързаността между различните градски райони, така и за малките, които все още са изправени пред проблеми като достъпността. Вниманието към темата привлече в своето представяне изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Около 60% от общинските пътища или части от тях имат необходимост от ремонт или реконструкция или това са над 11 250 км. Към хроничния проблем с недостига на финансиране, през последните две години се добавя и нов критичен фактор – рязкото повишаване в цените на строителните материали. Днес инвестиционни проекти за близо 2,2 млрд лв. са „на трупчета“ заради отлива на строителните компании от изпълнение на публични поръчки.

В рамките на започналата конференция тези два проблема ще очертаят подхода към основните теми, включени в програмата: трафика, чистотата на въздуха, намаляването нивата на шума и други фактори на градската среда, пряко влияещи върху здравето на хората.

Нуждата от визионерски подход и интегрирани усилия представят в рамките на събитието заместник-кметовете на Столична община Дончо Барбалов и на Пловдив Стефан Стоянов, главните архитекти на Бургас арх. Емил Бурулянов, на Варна арх. Виктор Бузев и Пловдив арх. Димитър Ахрянов. В тазгодишното издание на Urban Infrastructure & Mobility Forum 2022 участват още Младен Иванов – директор на ОП Общински паркинги – Варна, Димитър Дилчев – изп. директор на Центъра за градска мобилност в София,  Андрей Рунчев – директор ОП Транспорт, Бургас, представители на изследователски центрове, предприемачи.

По традиция конференцията бе открита от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова.