Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | В Силистра бе открит пресклуб на БТА

В Силистра бе открит пресклуб на БТА

21.11.2022
В Силистра бе открит пресклуб на БТА

Силистра зае своето място на картата на Националните пресклубове на Българската телеграфна агенция (БТА).  Лентата на новия пресцентър в дунавския град прерязаха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, областният управител Николай Неделчев и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Сред гостите бяха народният представител Стоян Георгиев, началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, генералният директор на БНР Милен Митев, музикантът Теодосий Спасов, ръководители на институции, журналисти.

 „БТА открива най-далечния си спрямо столицата национален пресклуб в България. Откриваме го на знаменателен за Силистра ден, в който почитаме паметта на Свети Дасий Доростолски, който е първият Христов мъченик по днешните българските земи, осъден на смърт през 292 година, каза Вълчев. Той допълни, че през 2023 година предстои да бъдат открити пресклубове в Кърджали, Монтана, Перник, Разград и Смолян. Така БТА вече ще има видимо присъствие във всички областни градове, подчерта Кирил Вълчев. Кореспондент на БТА в Силистра за кратко е бил известният журналист и политически коментатор Петко Бочаров.

Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов посочи, че отдавна градът заслужава да има пресклуб на БТА. „Убеден съм, че за журналистите, които работят в БТА, водещи ще са добрите новини“, заяви д-р Найденов.

Откриването на пресклуб на БТА в Силистра стана възможно, след като на 14 септември беше подписан договор между генералния директор на БТА и кмета на Силистра, според който общината безвъзмездно предоставя на агенцията помещение на  ул. "Христо Смирненски" № 2.

Първият кореспондент на БТА в Силистра е Георги Александров Ивчев. Той е завършил журналистика в Софийския университет през 1957 година. От лятото на същата година до 1959 година е кореспондент на Българската телеграфна агенция в новообразувания Силистренски окръг. Той е дългогодишен редактор в печата и в Българското национално радио. Автор е на 10 книги.

След него кореспонденти на БТА в Силистра са Димо Иванов и Андрей Андреев  - журналисти в местния вестник "Силистренска трибуна", Енчо Енчев - автор на поетични книги, главен редактор на вестниците "Силистренска трибуна" и "Нова Силистренска трибуна", Пеню Николов Пенев - от 1986 до 2022 година. Сега кореспондент на БТА е Александър Леви.