Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | В Лом започват ремонтите на три знакови културно-исторически сгради

В Лом започват ремонтите на три знакови културно-исторически сгради

02.08.2022
В Лом започват ремонтите на три знакови културно-исторически сгради
Source: Фейсбук страница на Община Лом
Със символична първа копка, кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов официално даде началото на строителството по проекта „Развитие на културната инфраструктура в община Лом“.

„Радвам се, че започнахме основния ремонт, доставката на ново оборудване и цялостна модернизация на три знакови не само за Лом, но и за България културно-исторически обекти, каквото е първото девическо училище, един от първите исторически музеи и къщата-музей на Димитър Гинин. Благодаря на проектния екип, на колегите от Община Лом и Историческия музей за реализацията на този значим проект, а на строителите пожелавам спорна работа!“ – каза кметът д-р Гаврилов.

Сградите на Историческия музей, Девическото училище и къщата-музей на Димитър Гинин ще бъдат основно ремонтирани при запазване на уникалния им архитектурен облик. Ще бъде доставено и съвременно експозиционно оборудване, което ще даде възможност да бъдат излагани експозиционните обекти, както и мултимедийно оборудване за дигитализация и интерактивност.

Общата стойност на проекта е 2 448 167, 51 лв. От тях безвъзмездната финансова помощ е 1 460 015 лв., в т.ч. 1 241 013 лв. съфинансиране от ЕС чрез ЕФРР, а 219 002 лв. е националното съфинансирането. Допълнителният финансов инструмент е в размер на 413 720 лв., в т.ч. 207 480 лв. - европейски средства, 36 614 лв. - национално съфинансиране и 169 626 лв. - финансиране от „Банка ДСК“ АД. Собственият принос на Община Лом е 575 092, 41 лв.
Крайният срок за изпълнение е 4 септември 2023 г.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.