Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | В Европейската седмица на мобилността Столична община представи най-новите електробуси

В Европейската седмица на мобилността Столична община представи най-новите електробуси

23.09.2022
В Европейската седмица на мобилността Столична община представи най-новите електробуси
Source: Столична община - Интернет страница

"Два от общо пет микробуса са доставени в София по проект InnoAir. Те са първите електрически микробуси, които ще започнат да се движат в кварталите в началото на 2023 г. Новите електрически превозни средства бяха представени в рамките на Европейската седмица на мобилността на 22 септември, когато по традиция се отбелязва Ден без автомобили.

Целта е да бъде развита възможността за организиране на транспорт в кварталите. Новите електробуси са част от мерките за по-удобен и екологичен градски транспорт. През следващите няколко месеца ще се провеждат тестове и ще бъдат запознати гражданите" – каза Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Предвижда се електробусите да се движат от следващата година в кварталите „Манастирски ливади“ – изток и запад. До края на тази година те ще бъдат оборудвани, тествани и ще се проведат разговори с гражданите в кварталите, където ще се движат. Заедно с електробусите бе представено и мобилното приложение BUSINN, с което може да поръчва услугата „градски транспорт при поискване“.

На 22 септември ще заработят и първите две камери за преброяване на велосипедистите в София, изработени от Техническите университети в Габрово и София също по проект INNOAIR.

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с подкрепата на Европейската комисия, в която София ежегодно се включва. Целта ѝ е намаляване на задръстванията, въглеродния отпечатък и отрицателния кумулативен ефект в града. Мотото на тазгодишната кампания е: „Комбинирай и се движи” и насърчава пешеходното и велосипедното придвижване.