Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Централната минерална баня в Банкя отвори врати

Централната минерална баня в Банкя отвори врати

29.09.2022
Централната минерална баня в Банкя отвори врати

Централната минерална баня в Банкя, позната като Царската баня, след повече от 10 години отново отваря врати за посетителите. На официална церемония, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на СОС Георги Георгиев и кмета на Банкя Рангел Марков,  бяха представени обновените пространства за релаксация, термални зони, детски басейн с минерална вода и други услуги в минералната баня.

Създадена по времето на цар Фердинанд, тя е проектирана от известния в цяла Европа мюнхенски архитект проф. Карл Хохедер. Той завършва проекта на Царската баня през 1906 г. и на 24 май 1911 г. е официално открита. В строителството й са вложени материали с изключително високо качество, което е една от основните причини за запазването на доброто състояние на сградата в продължение на близо 100 години. На територията на прилежащия парцел е създаден красив парк с десетки растителни видове, внесени от различниевропейски ботанически градини. Банята в Банкя се откроява като най-модерния комплекс за балнеолечение и рекреация в началото на 20-те години на миналия век у нас.
В последните 20 години сградата е занемарена и започва да се руши. Реставрацията й е резултат на публично-частно партньорство, осъществено от Столична община. Строителните дейности започват в началото на ноември 2018 г. и срокът е 530 дни, но откриването е забавено в периода на пандемия.

Забележителната сграда е реставрирана в автентичен вид, архитектурните елементи са реставрирани и запазени, както и дърворезбата по врати, прозорци, балкони и преградите на кабинките. В дясно от големия салон има Виенско кафе.