Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Стартира ежегодният национален конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови

Стартира ежегодният национален конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови

07.03.2023
Стартира ежегодният национален конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови

В община Трявна започва престижният национален конкурс на името на Петко и Пенчо Славейкови, който и тази година ще търси най-доброто лирично авторско стихотворение. Литературната надпревара се организира ежегодно и е част от традиционните Национални славейкови празници, които се провеждат във възрожденския град под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Тази година културното събитие в Община Трявна ще се състои в периода от 25 май до 28 май.

Авторитетната „Славейковата награда“ се присъжда на български или чуждестранен автор за лирично стихотворение след провеждане на националния конкурс. Надпреварата е анонимна и няма възрастови ограничения. Авторите участват с едно стихотворение от максимум 30 стиха. Текстовете трябва да бъдат неиздавана досега поезия.

За неиздадено произведение се приема това, което към крайната дата за участие в конкурса не е публикувано (на хартиен носител или в електронна книга) от издател в обособен том, включително в сборник от множество автори. Не се допускат до участие стихотворения, появили се в Интернет сайтове и социални мрежи, както и такива, които са участвали, без да бъдат награждавани, в един или повече литературни конкурси. Текстовете на чужд език трябва да бъдат придружени с превод на български език.

Творбите за националния конкурс „Петко и Пенчо Славейкови“ се изпращат в електронен вид или на хартиен носител. Тези в електронен вид се изпращат  на следния имейл адрес: slavkonkurs.tryavna@gmail.com в два файла – един файл само с текста (неподписан) и един файл – с текст, с името и фамилията на автора, адрес и телефон за връзка. Творбите на хартиен носител се изпращат в два екземпляра – един екземпляр само с текста (неподписан) и един екземпляр – с текст, с името и фамилията на автора, адрес и телефон за връзка. Краен срок за изпращане на творбите – 5 май 2023 г. (за тези на хартиен носител важи датата на пощенското клеймо).

Всички творби се публикуват на официалния сайт на Община Трявна до 10 май 2023 г. Гласуването за Наградата на публиката приключва на 24 май 2023 г.

Резултатите от журирането и електронното гласуване се обявяват на 25 май 2023 г. на официалния сайт на Община Трявна.

Носителят на престижната „Славейкова награда“ получава парична награда от 2500 лв. и почетен плакет, вторият в класирането – 1000 лв. и почетен диплом и третият – 500 лв. също с почетен диплом. След приключване на обявения срок и електронното гласуване на сайта на Община Трявна се връчва и Наградата на публиката, която е на стойност 500 лв., допълнена отново с почетен диплом.

Допълнителна информация във връзка с провеждането на националния конкурс „Петко и Пенчо Славейкови“ може да получите на тел.: 0677/6 23 85 или на тел.: 0899943157 – г-н Кольо Дабков, старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ към Община Трявна, както и на имейл адрес – kolyo.dabkov@tryavna.bg.