Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Социалният патронаж в Монтана ще обслужва 100 души повече по домовете им, от февруари

Социалният патронаж в Монтана ще обслужва 100 души повече по домовете им, от февруари

09.01.2023
Социалният патронаж в Монтана ще обслужва 100 души повече по домовете им, от февруари

Нов проект „Грижа в дома” на Социалния патронаж в Монтана стартира от следващия месец. Договорът на Министерството на труда и социалната политика е на стойност 1,4 милиона лева, безвъзмездна финансова помощ, осигурена от Европейския социален фонд.

По проекта ще бъдат назначени 80 домашни, социални помощници, медицински сестри, психолог и друг персонал. Те ще осигуряват грижи за 256 трудно подвижни, възрастни, самотни или хора с увреждания. „Има голяма необходимост от тази социална услуга в Монтана”, заяви кметът Живков. Той уточни, че новият проект продължава стария „Патронажна грижа”, по които досега са обслужвани 150 души. Домашните помощници ще пазаруват храни, плащат битови сметки, помагат за личната хигиена и ще осигуряват профилактика за психическото и физическо здраве на потребителите. 

За тази услуга се кандидатства при облекчена процедура. След подаване на заявление се прави социална оценка по методика за подбор. Хората, които нямат възможност да подадат документите лично, могат да заявят желанието си по телефон.