×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | С 8 хил. рибки зарибиха реки в община Самоков

С 8 хил. рибки зарибиха реки в община Самоков

29.07.2022
С 8 хил. рибки зарибиха реки в община Самоков
8 хил. рибки, балканска пъстърва, бяха пуснати днес в коритата на реките Бели Искър, Черни Искър, Бистрица, Урдина река и Искър.
В зарибяваснето взеха участие зам. кметът на Община Самоков Дончо Зашев, представители на Ловно-рибарско дружество- Самоков, членовете на риболовен клуб „Зарибени”, представители на туристическо дружество „Рилски турист” и граждани.
Част от зарибителния материал бе пуснат при пешеходния мост над двора на Спортното училище. Останалата част бе разпределена за другите вирове на река Искър и за реките в Мала черква, Бели Искър и Говедарци.
Създадена бе организация по транспортиране на рибките към другите реки на територията на община Самоков. Участниците в зарибяването пуснаха рибки и в Синия вир и в бързеите в горната част на течението на Искъра, в притоците Бели и Черни Искър и др.
Зарибителният материал бе закупен от пъстървото стопанство "Тошков чарк" със средства на Община Самоков.
Инициативата вече е традиционна и се прави за девета година. Тя се реализира със съдействието на Борислав Георгиев от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Рибките са с големина около 10 см. и специалистите смятат, че са по-устойчиви и адаптивни.