Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Представиха концепция за "Зелен ринг София", свързващ 30 столични квартала

Представиха концепция за "Зелен ринг София", свързващ 30 столични квартала

16.11.2022
Представиха концепция за "Зелен ринг София", свързващ 30 столични квартала

Концепцията за реализация на "Зелен ринг София" представиха кметът на София Йорданка Фандъкова, заедно с главния архитект Здравко Здравков и екипите на Софияплан и фондация Зелена линия София в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

Концепцията включва подробни урбанистични анализи и план за действие за трансформирането на трасе от 30 км, неизползвани терени в София по протежението на неактивни жп трасета, изоставени инфраструктурни обекти, крайречни, производствени и жилищни територии и паркове. Тя е създадена от екипа на "Софияплан" заедно с инициаторите на проекта от екипа на фондация "Зелена линия София".

Волята на всички хора, които са заети в този процес, е да се реализира липсваща пешеходна и велосипедна връзка, която да повтаря и да контактува близо до трети градски ринг, каза арх. Здравко Здравков.

Той отбеляза, че София е още в генезиса на своето развитие. Тя е заложена с радиално-концентрична система и дори отделни фрагменти от ринга да се изпълняват в отделни етапи, те ще подобряват реално пешеходната и велосипедната свързаност, добави той.

Смятам, че този проект е един от най-важните за града, наред с развитието на метрото и на третия градски ринг, който се припокрива на много места със "зеления ринг", изтъкна столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Зелен ринг София" е проект за 30-километров линеен парк в София, който ще свърже повече от 30 квартала с велосипеден и пешеходен маршрут и значително ще подобри мобилността в града. Основа на концепцията е възможността за свързване на различни паркове, повишаване на пешеходната и велосипедната достъпност между отделни жилищни квартали, осигуряване на достъп от жилищни квартали до обекти на зелената система и разнообразни функции, които хората всекидневно имат интерес да ползват, като публични сгради, училища, детски градини, спортни обекти и др. Трансформацията може да даде достъп до ново мултифункционално парково пространства на близо 250 000 души в 30 софийски квартала.

Първият участък от Зеления ринг ще свързва кварталите "Слатина" и "Изток", а след като бъде завършен, развитието на проекта ще продължи към "Дианабад" и "Хладилника".

Арх. Светослав Александров от фондация "Зелена линия София" отбеляза, че целта на организацията е създаването на зелена линия в града, която да обединява кварталите, зелената система и индустриалните зони с отпаднала функция, които могат да бъдат съживени.

Станимира Николова, урбанист от екипа на общинското предприятие "Софияплан", представи първата фаза от проекта, която представлява градоустройствени анализи. Тя отбеляза, че целта на работата между фондацията, общината и общинското предприятие е да намери най-доброто решение за подобни територии в града и да определи по какъв начин да се използват, за да са ползотворни за гражданите в бъдеще. По думите ѝ "Зеленият ринг" ще ни позволи лесно и бързо придвижване през зелена среда. Тя отбеляза още, че около 82% от собствеността на земята, върху която ще бъде изграден рингът, е общинска или държавна.