Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Оранжерии с краставици, които се отопляват с геотермална вода, отглеждат в Минерални бани

Оранжерии с краставици, които се отопляват с геотермална вода, отглеждат в Минерални бани

06.01.2023
Оранжерии с краставици, които се отопляват с геотермална вода, отглеждат в Минерални бани
Source: Община Минерални бани - интернет страница

Оранжерии с краставици, които се отопляват с геотермална вода, отглеждат в община Минерални бани, област Хасково, съобщи кметът Мюмюн Искендер.

От ползите на геотермалната водаq при отглеждането на зеленчукаq вече са се възползвали двама инвеститори. Оранжериите им заемат площ над 60 декара в община Минерални бани и още 17 декара в съседно село. Освен на геотермалната вода, за да стане по-вкусен и по-бързо готов за консумация зеленчукът, единият от инвеститорите използва при отглреждането на краставиците и музика, съобщи още Искендер. 

Около 200 000 лева годишно са приходите на населеното място от преотстъпване на правото на ползване на геотермална вода.

Полученият приход местната управа инвестира в инфраструктура – освен изграждане на водопроводи за настоящи и за бъдещи ползватели, община Минерални бани изгражда и резеорвари за съхраняването на ценния ресурс, разказа още кметът. 56-67 градуса по Целзий – такава е температурата, с която извира геотермалната вода от изворите в Минерални бани.  „Дебитът на изворите е от 50 литра в секунда, а с решение на Общинския съвет дотук е преотстъпено правото на ползване на 17 литра в секунда на различни потребители“, обяснява кметът.

Искендер припомня, че концесията за минералната вода е преотстъпена от Министерството на околната среда и водите на общината за срок от 25 години. А когато се появи инвеститор, който иска да ползва ценния природен ресурс, с решение на ОбС, той получава преотстъпено право.