Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Община Перник рекултивира старото депо за неопасни отпадъци

Община Перник рекултивира старото депо за неопасни отпадъци

15.11.2022
Община Перник рекултивира старото депо за неопасни отпадъци

Община Перник рекултивира старото депо за неопасни отпадъци, което е с площ 195 дка и е разположено в местността "Маркови егреци" в землището на село Люлин.

Около 150 000 куб.м отпадъци трябва да бъдат предепонирани. Предвижда се те да бъдат капсулирани чрез повърхностно запечатване, като се предотврати достъпът на повърхностни води до тях, както и прекият им контакт с хора и животни.

Ще се изгради газоотвеждаща система и ще се положи водонепропусклив геоглинен екран. Ще има и дренаж за атмосферни води и рекултивиращ слой, като част от техническата рекултивация. Крайното оформяне на повърхността на сметището е под формата на купол с подходящ наклон, което позволява безопасно оттичане на повърхностните води.

Депото е спряно от експлоатация на 3 февруари 2016 година. Техническата рекултивация се реализира по проект на Оперативната програма "Околна среда" и ще приключи през май 2023 година.