×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Община Пазарджик започва модернизиране на уличното осветление

Община Пазарджик започва модернизиране на уличното осветление

23.09.2022
Община Пазарджик започва модернизиране на уличното осветление
Source: Тодор Попов, кмет на Община Пазарджик - Фейсбук страница

Община Пазарджик подписа договор по проект за модернизация и внедряване на интелигентно решение за управление на уличното осветление. Това обяви на пресконференция кметът Тодор Попов, като уточни, че става въпрос за подмяната на половината осветителни тела в града, тъй като другата половина вече е модернизирана – част от нея по т.нар. Норвежка програма, а другата част – с общински средства.

Договорът е на стойност 1 218 514 лева и включва проектиране, доставка и инсталиране на система за контрол и наблюдение на уличното осветление, подмяна на съществуващи осветители със съвременни светодиодни осветители, а също мониторинг на потреблението на електрическа енергия и осъществяване на надзор. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 13 месеца, но с оглед на предварителните разговори с нашите партньори този срок ще бъде съкратен значително. Подмяната на осветителните елементи ще започне от главните пътни артерии, като до Нова година ще се подменят осветителите по големите улици и в парковете и градините.

Финансиращ орган е немската компания "Дойче телеком", а лихвата, която общината ще плаща за връщането на инвестицията, е 1,5 %. 

Общината започва да работи и по договори за осветлението в населените места и се очаква до края на октомври да бъде обявена обществената поръчка.