Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Община Костинброд представя в УНСС изложба „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“

Община Костинброд представя в УНСС изложба „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“

22.02.2023
Община Костинброд представя в УНСС изложба „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“
Source: Община Костинброд
Община Костинброд организира изложбата „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“, представена в Университетът по национално и световно стопанство.
 
От 20 февруари до 27 февруари в коридорите на УНСС преподаватели, студенти и гости на университета ще могат да разглеждат изложба на оброчни кръстове, намиращи се в община Костинброд. Изложбата включва уникални снимки на оброчища от цялата община. Кръстовете са една от съкровищницата на българската култура и духовност, запазила се още от османско владичество до ден днешен.
На откриването на изложбата присъстваха Трайко Младенов, кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, Александър Ненов - заместник-кмет на община Костинброд, Валя Иванова- секретар на Община Костинброд, Анита Кръстанова- главен счетоводител на община Костинброд,  Снежана Трендафилова- главен юрисконсулт на община Костинброд, Иван Иванов -общински съветник, Симеон Спасов- кмет на село Голяновци и  Бойко Борисов- кмет на село Бучин проход, отец Николай към храм “Св.Св. Кирил и Методий”, Деан Костов - иконописец на новостроящата се църква „Св. Мина“ и „Св. Св. Константин и Елена“,  Светослава Иванова - директор на Дневен център за работа с деца на улицата-Костинброд, преподаватели и студенти от университета.
При откриването на изложбата кметът на община Костинброд Трайко Младенов подчерта, че чрез събитието се полага добро начало на сътрудничество между УНСС и община Костинброд. Посветени на различни Светци, край тези Оброци се събират и до ден днешен хора от махалите на събори и курбани на определени църковни празници, а край Оброците в община Костинброд тези традиции все още са живи. Традицията за Оброци и Оброчни Кръстове е древна и в България е представена предимно по селата в западна България!
На изложбата всички присъстващи успяха да видят съвсем реалистично всички оброчища, благодарение на VR очила и клип, заснет специално за Седмицата на Културата в Палермо, Италия през 2022 година.
 
Към днешна дата на територията на община Костинброд има над 120 кръста, което я прави общината с най-висока концентрация на такива паметници в България.
Днес някои дървета наполовина са обгърнали старите каменни кръстове като по този начин се е създало едно цяло. Едно цяло между природата и вярата на хората. Едно цяло, което е символ на здравите семейни връзки, устояли на вековете и готови, да посрещнат бъдещето.
 
Това е третата изложба на Оброчните кръстове. Първата бе на XI-то издание на Фестивала „Седмицата на културите“ в Палермо- Италия, в богатия си календар от инициативи и мероприятия (повече от 120), община Костинброд представи България с фотографската изложба “Оброчища около град Костинброд”. Откриването на изложбата се състоя на 2 май 2022 г. в присъствието на Президента на Културната Асоциация “Седмица на културите”, д-р Бенедето Виола, Президента на Културната Асоциация “ Приятели на сицилианските музеи” и член на Културната Асоциация“ Седмица на културите”, принц Бернардо Торторичи Монтаперто Ди Рафадали, българска делегация от Община Костинброд, гости и приятели на изкуството и културата на град Палермо.
Втората изложба се представи по време на Празника на град Костинброд през септември месец 2022 г., а в момента е изложена третата изложбата в УНСС.