Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Община Казанлък учредява Общинско предприятие по туризъм

Община Казанлък учредява Общинско предприятие по туризъм

24.11.2022
Община Казанлък учредява Общинско предприятие по туризъм

В Казанлък ще бъде учредено ново Общинско предприятие за туризъм „Казанлък Арт“. Това беше гласувано на редовната сесия на местния Общински съвет. Новата структура ще извършва стопанската дейност на Общината в областта на туризма и ще се занимава като подкрепяща организация с всичко, свързано с този отрасъл.

„Подобни предприятия са практика в почти всички големи градове в страната, в които има развит туризъм“, обясниха от общинска администрация. Ежегодно се организират две значими събития – Празника на розата, който през 2023 г. навършва 120 години, както и Празниците в Долината на тракийските царе. Предстои и изграждане на нов атракцион „Светът на траките“, за който са проведени множество обсъждания, както и е ангажирана външна фирма за бизнес план и обследване дали приходите от този атракцион ще могат да покрият разходите по него. Установено е, че той ще генерира приходи, а най-добрата възможност за управлението му е под шапката на Общинско предприятие. 

Проектът за правилник на структурата на предприятието, е събиран с години като добри практики от други общини с добре развита туристическа дейност. В докладната към Общинския съвет е посочено кои обекти в Казанлък ще стопанисва предприятието – сред тях са Културно-информационният център, Хаджиеминовата къща, както и всичко, включено в новия атракцион „Светът на траките“. Предприятието ще се занимава и с организацията на традиционните празници, както и с интернет страницата “Visit Kazanlak”, от която до момента Общината няма право да генерира приходи.

Дейността на Общинското предприятие по никакъв начин няма да попречи на работата на културните институти в града. Ще се създаде възможност за предлагане на пакетни билети, които в администрацията се обсъждат отдавна, но до момента няма как да се осъществи тяхната продажба и приходите да се разпределят между културните институти. Новото предприятие ще може да осъществява тази функция и така да подпомага както културните институции, така и бизнеса. Броят на щатните места, от които „Казанлък Арт“ ще има нужда, са 60. В началото дейността на предприятието ще бъде финансирана от общинския бюджет, докато то развие своята дейност и след около година и половина се очаква предприятието да няма проблем със самофинансирането.

От общината отчитат, че пандемията е причина за промяна в профила на туристите в региона – по-малко са посетителите от Китай и Япония, но има по-голяма посещаемост на туристи от България, както и от европейски страни. Освен традиционните събития, в Казанлък се провеждат още редица такива с външни организатори, които също биха могли да бъдат подпомогнати от дейността на „Казанлък Арт“.