Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Община Горна Оряховица и археолози със съвмместни проекти за реставрация и консервация на крепостта "Ряховец"

Община Горна Оряховица и археолози със съвмместни проекти за реставрация и консервация на крепостта "Ряховец"

28.09.2022
Община Горна Оряховица и археолози със съвмместни проекти за реставрация и консервация на крепостта "Ряховец"

За осма поредна година се провеждат разкопки на крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица, финансирани от Министерството на културата. Частни спонсори са дарили средства за включване на учениците и младежите от Археологическата школа, която традиционно започва успоредно с проучванията. През тази година на смени в разкопките ще се включат ученици от горнооряховските училища „Вичо Грънчаров“ и „Георги Измирлиев“, както и възпитаници от Езиковата гимназия  и от СУ “Емилиян Станев“ във Велико Търново. Теренната работа ще продължи до края на октомври.

През миналата година археолозите са проучвали средновековен гроб от 13-и век с нехарактерна за християнството погребална практика и интересен ров от тракийския период, също с необичайни артефакти. Резултатите от находките са описани и представени на конференция в Румъния през тази пролет.

Основната цел на проучването тази година ще бъде разкриването на по-голям терен в южната част на крепостта. Амбицията на специалистите е да бъде фиксиран целият размер на рова, както и да бъдат изследвани вкопаните средновековни структури, тъй като по предварителните хипотези те са свързани с нехристиянски погребални практики.

Успоредно с проучванията, екипът на експедицията, съвместно с община Горна Оряховица, ще кандидатстват с малки проекти за реставрация и консервация за разкритите пространства, за да бъдат запазени и да се превърнат след време в интересна туристическа дестинация