Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Община Бургас е готова с проекта за нов модерен дом за стари хора

Община Бургас е готова с проекта за нов модерен дом за стари хора

20.02.2023
Община Бургас е готова с проекта за нов модерен дом за стари хора

Община Бургас е готова с проека за изграждане на нова и просторна сграда за Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ в Минералните бани, която да отговаря на най-съвременните условия за независим и спокоен живот на възрастните. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет на 28 февруари.

При одобрение от общинските съветници, проектът ще бъде подаден по Програма за модернизиране на дългосрочната грижа на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Сега Домът за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ разполага с 32 места и не може да покрие неждите на общината, затова се налага да се построи нова сграда. Тя ще отговаря на най-високи стандарти и ще разполага с единични и двойни стаи с всички необходими условия за самостоятелен живот. Ще има стая за рехабилитация и медицинско наблюдение, зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудотерапия, фитнес зала, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария. Тя ще бъде обзаведена и оборудвана с всички необходими мебели, според изискванията за предоставяне на резидентна грижа за възрастни хора.

Към постройката ще има още вътрешна градина с фитнес, пространство за трудотерапия и цветна градина. До всички пространства ще има осигурена достъпна среда.

Изграждането на новия Дом за възрастни хора ще осигури по-добри условия за качествен, независим и спокоен начин на живот за старите хора, съобразен с индивидуалните им нужди.