Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Община Варна вече има служител, в помощ на гражданите с увреден слух, който владее жестов език

Община Варна вече има служител, в помощ на гражданите с увреден слух, който владее жестов език

05.01.2023
Община Варна вече има служител, в помощ на гражданите с увреден слух, който владее жестов език

Служител в Информационния център на Община Варна, който владее жестов език, подпомага гражданите с увреден слух, които имат нужда от помощ при ползване на различни административни услуги.

Предстои да се разработи виртуална връзка между Община Варна и районните администрации и кметствата, които да ползват експертната подготовка на служителя. Законът за българския жестов език (ЗБЖЕ) бе приет от 44-тото Народно събрание, като до края на 2022 г. ръководителите на административните структури в системата на изпълнителната власт трябваше да създадат условия за извършването на административно обслужване на глухите и сляпо-глухите лица.

Община Варна проведе редица обучения по темата - чрез проект „Провеждане на застъпническа кампания за прилагането на ЗБЖЕ, организирана от Фондация „Заслушай се“, чрез установяване на контакти с организации на лицата с увреден слух и със Социалното предприятие „Наистина жестов език“ ООД.

Проучват се и възможностите за ползване на специализирано уеб-приложение за тристранна видео връзка между глухо лице, преводач от и на жестов език и служител на институция.