Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | ОбС Карлово създаде Обществен съвет за управление на даренията за пострадалите от карловските села

ОбС Карлово създаде Обществен съвет за управление на даренията за пострадалите от карловските села

20.09.2022
ОбС Карлово създаде Обществен съвет за управление на даренията за пострадалите от карловските села

Общински съвет Карлово взе решение за създаване на Обществен съвет за управление на даренията за подпомагане пострадалото от наводненията на 02.09.2022 г. население на община Карлово. Това стана ясно днес на провелото се редовно заседание в зала „Васил Караиванов“. Общественият съвет е временно действащ орган, имащ за цел осигуряване на откритост, справедливост и ефективност при управлението на събраните дарения. В него са включени: Председател – представител на Община Карлово; Секретар – юрист от Община Карлово; двама представители на ОбС Карлово; представител на Областна администрация Пловдив; представител на Дирекция „Социално подпомагане“ Карлово; представител на ПБЗН; кметът на село Богдан; кметът на село Каравелово; кметът на село Слатина; кметът на село Христо Даново; кметът на село Войнягово; кметът на село Розино; двама пострадали жители от с. Богдан; двама пострадали жители на с. Каравелово; двама пострадали жители на с. Слатина и по един пострадал жител от селата Христо Даново и Войнягово.

Сесията започна с Доклад за работата на Кризисния щаб от 2 септември 2022 г. досега, представен от кмета на общината и председател на щаба д-р Емил Кабаиванов. Той запозна съветниците с наличните данни за щетите в пострадалите от наводненията карловски села, отчете работата по отстраняването им и припомни мащаба на наводнението. Данните сочат, че такова природно бедствие в България не е имало поне от 70 години насам и благодарение на добрата координация в първите часове няма жертви.

Кметът представи и актуална информация за даренията, постъпилите по сметката на Общината и чрез DMS кампанията. Общо в тях до момента са събрани около 770 000 лева, които ще бъдат използвани само за нуждите на пострадалите семейства, а не за възстановяване на инфраструктурата в населените места. Най-сигурната публична сметка, която гарантира, че паричните средства на дарителите ще бъдат предоставени само за пострадалите хора, е тази на Община Карлово, поясни д-р Кабаиванов.