×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Обновена е и изворната чешма „Синия пишур“ в Тетевен

Обновена е и изворната чешма „Синия пишур“ в Тетевен

29.09.2022
Обновена е и изворната чешма „Синия пишур“ в Тетевен
Source: Община Тетевен - интернет страница

През изминалата седмица приключи обновяването на изворна чешма „Синия пишур“ в кв. Козница, община Тетевен. Това стана възможно след изготвяне на проект от Общината и участие в конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“. 

Извор „Синия пишур“ е сред най-емблематичните чешми в Тетевен, свързана с фолклора и традициите на местната общност. Водата е с много добри питейни качества и до днес е предпочитана от местните хора, туристи и гости на града. Тя се намира в непосредствена близост до кв. Козница, в сервитута на общински път Тетевен - м. Козница – паметник Сава Младенов/, чрез който се осъществява достъп до най-известната и посещавана туристическа дестинация на територията на общината – водопад „Скока“ и еко-пътека „Под пръските на водопада“.

Бяха извършени следните дейности във връзка с реновирането на чешмата: Почистване на стара каменна облицовка и на коритото от утайки, монтиране на нов чучур и дървено кошче. Тъй като чешмата се намира в близост до речното корито на р. Козница, беше изградена нова подпорна стена от каменна зидария, направена бетонова площадка пред самата чешма с отводняване към реката. Бяха ремонтирани съществуващите и монтирани нови пейки от двете страни на чешмата.

В благоустрояването на чешмата и почистване на прилежащия терен и подход към чешмата с доброволен труд, се включиха и служителите на общинска администрация от отдел „Хуманитарни дейности, спорт и туризъм“ и Туристически информационен център.

Чешмата е изградена през 1928 г. от Ахмед Османов, родом от град Анталия, Мала Азия, Павел Куманов Пеев и майстор Христо Гачов от град Тетевен. Тя и до днес е запазила оригиналния си вид. Чешмата е с постоянен дебит и се захранва от извор, бликащ от корените на стар бук.