Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | На 29 юни отбелязваме Международния ден на река Дунав

На 29 юни отбелязваме Международния ден на река Дунав

29.06.2022
На 29 юни отбелязваме Международния ден на река Дунав

На 29 юни за деветнадесета поредна година отбелязваме Международния ден на река Дунав. На тази дата през 1994 г. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав. Едва десет години по-късно държавите по дунавското поречие започват отбелязването на Международния ден на река Дунав с различни инициативи, като целта е да се привлече общественото внимание към опазването на втората по дължина река в Европа и значението на ресурсите ѝ.

В Свищов тази година ще се реализира кампания под надслов „Да изчистим Дунав заедно", организирана от Eко Партнърс България и Басейнова дирекция „Дунавски район“, със съдействието на Община Свищов, подкрепата на фондация Waste free oceans и партньорството на Каяк клуб Свищов.

Събитието ще стартира от 17.30 часа в местността Паметниците, край Свищов и ще бъде своеобразен фестивал с най-различни активности, сред които – почистване на редица локации по брега на Дунав, провеждане на образователни и информативни дейности за ползата от разделното събиране на отпадъци като начин да опазваме природата чиста, каране на каяци и летене с балон. За да се включат в томболата за полет с балон, участниците трябва да носят минимум 1 кг. разделно събрани пластмасови бутилки от напитки, а 45-ма от тях ще имат възможността да видят Дунавския бряг от въздуха.