Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | "Кукериада" - живата и автентична маскарадна традиция

"Кукериада" - живата и автентична маскарадна традиция

23.02.2023
"Кукериада" - живата и автентична маскарадна традиция

Започнаха изявите от XXIV-я Международен маскараден фестивал „Кукерландия“, организиран от общините Ямбол и Тунджа. Детският фолклорен празник „Аз съм кукерче!“ събра на сцената пред общинската администрация в Ямбол близо 200 деца от девет детски градини от Ямбол и община Тунджа. Те представиха характерните за древния обичай заораване и засяване, както и кукерските наричания за плодородие.

Енчо Керязов, заместник-кмет на община Ямбол, поздрави участниците в празника: „Скъпи деца, благодаря ви, че обичате и съхранявате българските традиции! Това е много важно, защото обичаите ни отличават от другите народи и ни свързват с нашите предци, пазят нашата същност. Ние, българите, сме наследници на хилядолетни традиции, с които трябва да се гордеем. Продължавайте да пазите нашите обичаи, бъдете кукери и коледари, защото вие сте бъдещето на България! Благодаря на вашите родители и учители, че са ви предали обичта към българските традиции.“

Децата получиха подаръци от Общината и Общински комплекс-Ямбол.

Докато малките кукери бяха на сцената, майстори на кукерски маски и облекла от община Тунджа показаха как се изработват различните части от маскарадния костюм.

Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите“ ще допълни пъстрата и богата програмата на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. За трета година той се провежда и в населените места на община Тунджа, за да покаже в най-автентичния й вид съхранената кукерска традиция.

Празникът започва на 24 февруари от 10,30 часа в с. Кабиле с Детския фолклорен празник „Деца играят на кукери“. Деца и ученици на възраст от 5 до 12 години от детските градини и училища от община Тунджа ще пресъздадат кукерските игри и обичаите, свързани със Сирни заговезни.

Част от празника тази година е Общинският конкурс за изобразително и приложно изкуство “Кукери играят, добро вещаят“.

На 25 февруари в селата Хаджидимитрово, Козарево, Чарган, Могила, Калчево и Челник местните кукерски групи ще пресъздадат кукерския обичай без ограниченията на състезателното дефиле, а  гостуващите групи от с. Пещера, община Земен; с. Мирково, община Мирково; с. Долна Секирна, община Брезник; с. Банище, община Брезник; с. Христо Даново, община Карлово и с. Габровница, община Монтана ще представят тяхната маскарадна традиция.

На 26 февруари на Кукеровден в с. Маломир гост ще бъде Сурвишкарска група „Йорданови Арт и Приятели“ от гр. София.