Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Креативен център в община Бяла, обл.Варна, ще отвори в края на февруари

Креативен център в община Бяла, обл.Варна, ще отвори в края на февруари

03.02.2023
Креативен център в община Бяла, обл.Варна, ще отвори в края на февруари

Ново споделено работно пространство ще отвори врати в община Бяла, област Варна. Новият креативен център "Креа Център" се намира на централния площад в града, в реконструираната бивша ритуална зал. Разполага с конферентна зала, отворено пространство с 20 работни места, зала за срещи и четири оборудвани тематични ателиета: музикално, шевно, кино и фото ателие и лаборатория за създаване на прототипи.
"Креа Център" Бяла е част от международна мрежа споделени работни пространства, изградени в рамките на международен проект „КРЕАТИВНИ ЦЕНТРОВЕ/ Развитие на културата и творческите индустрии в Черноморския басейн“, който е финансиран от „Съвместна оперативна програма Черноморски басейн 2014-2020“. Партньори на Община Бяла са Община Чекмекьой, Истанбул (Турция), Община Кавала (Гърция), Община Констанца (Румъния) и Център за бизнес развитие в Николаев (Украйна).

Амбицията на екипа е да се превърне коуъркинг офиса в притегателно място за фрийлансъри, предприемачи от дигиталната сфера (програмисти, уеб разработчици, графични дизайнери, илюстратори и др.) и индивидуални специалисти с артистични професии. Навсякъде по света коуъркинг пространствата се стремят да създадат общност, контакти между потребителите за споделяне на идеи, креативност и производителност. Креа Център Бяла ще бъде място за среща на творци и предприемачи, за провеждане на обучения и конференции, за работа в споделена работна среда и обмяна на международен опит. По този начин ще се създаде сътрудничество, синергия и силна мрежа между креативни личности и бизнес. Обитателите на тези простраства стават общност. Това, наред с възможностите за бизнес и лични контакти , придава на споделеното работно пространство още повече атрактивност за хората без собствен офис. Нещо повече, новото споделено работно пространство на Бяла ще предоставя услугите си безплатно до края на 2023 година.

Креативният център ще започне работа с 60 потребители, които ще бъдат селектирани от всички получени кандидатури. За селекцията на потребителите е формиран комитет, който ще проведе интервюта с всички кандидати. Кандидатстването е онлайн, чрез попълване на електронен формуляр. 
Всички одобрени потребители стават част от международна мрежа и освен коуъркинг офиса в Бяла могат безплатна да използват услугите на останалите офиси в Истанбул, Кавала и Констанца. Освен да използват споделения офис и всички налични технически средства, потребителите ще имат възможност да вземат участие редица събития и обучения по актуални теми.

Проектът „Креативни центрове“ ще допринесе за развитието на потенциала творческите индустрии в Черноморския регион. За малък град като Бяла това е уникална възможност да привлече творци от различни сфери, предоставяйки им възможност да съчетаят почивката на море с работа в приятна творческа атмосфера.